Вакуумиран плосък панел
#1
Здравейте, имам идея за съчетаване на плосък панел и вакуумни тръби. Целта е да се ползва добрата температурна изолация на вакуума и голямата площ на плоските панели. Като допълнителна характеристика е цената от около 50 лв/м2.
Самата реализация на соларният панел е следната:
   1. Челен панел - структурен поликарбонат с висока прозрачност от 85 - 90 %. Дебелината на този слой на панела от порядъка на 6 - 10 мм. Тези листове се състоят от вътрешни кухини, които се вакуумират за да се осигури по-добра топлоизолация. Така реално топлопредаването става само по мостчетата поликарбонат, които свързват двата крайни слоя на листа. Тяхната дебелина е само около 3%, останалите 97% са вакуум. Топлоизолацията на един лист с дебелина 8 мм се равнява на около 20 - 30 мм фибран (по разчети). Самият поликарбонат е работоспособен до 130 градуса.
   2. Работна абсорбираща пита - може да бъде изработена както стандартните плоски слънчеви колектори. Но мисля, че ако за целта се ползва втори лист структурен поликарбонат и да се пропуска вода през каналите, цената ще бъде по-приемлива.
   3. Топлинна изолация на гърба - може да бъде изпълнена от всичко, но имайки предвид работната температура до 100 градуса, мисля че ще удачно да бъде фибран или стуропор с дебелина поне 2 см.
    За моите опити взех лист поликарбонат с дебелина 6 мм от Практикер. Листа е извън всички норми като теглото му е 0.9 кг/м2 (с двете защитни фолиа) докато би трябвало да бъде 1.1 до 1.3 кг/м2. Листа издържа на натиск от 1.1 кг/см2 преди да се изкълчат мостчетата. Теста с реален вакуум също беше успешен върху проба 100 х 100 мм. Но при проба с вакуум и потапяне във вряла вода, панела се накъдри (без да се смачка), силиконовото уплътнение се развали и започна да изпуска.
Технически данни за поликарбоната: https://en.wikipedia.org/wiki/Polycarbonate


Прикачени файлове
.pdf   Rooflite.pdf (Размер: 573.39 KB / Сваляния: 1)
.pdf   horticulture_brochure_eng.pdf (Размер: 1.76 MB / Сваляния: 0)
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)