Привет, Гост
Трябва да се регистрирате преди да може да публикувате на нашия сайт.

Потребителско име/E-mail:
  

Парола
  

Търси форуми

(Разширено търсене)

Форумни статистики
» Членове: 58
» Последен член: admin.kardzhali@gmail.com
» Форумни теми: 135
» Форумни публикации: 454

Пълна статистика

Онлайн потребители
В момента има 27 потребители онлайн.
» 0 Член/а | 26 Гост/и
Google

Последни теми
Водно подово отопление (T...
Форум: Строителство
Последна публикация: mzk
15-11-2020, 10:51 PM
» Отговори: 5
» Разглеждания: 1 272
Сайтове с части за климат...
Форум: Термопомпи / Heat pumps
Последна публикация: mzk
05-10-2020, 09:28 AM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 374
Хидропневматичен енергоиз...
Форум: Други устройства
Последна публикация: mzk
26-08-2020, 02:52 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 725
MZK е откачил!
Форум: Други устройства
Последна публикация: mzk
26-08-2020, 09:39 AM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 888
Сателитна цифрова телевиз...
Форум: Комуникации
Последна публикация: mzk
26-05-2020, 01:37 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 1 328
Експериментално парно при...
Форум: Реални системи и резултати
Последна публикация: mzk
15-05-2020, 08:41 AM
» Отговори: 51
» Разглеждания: 83 048
Модифициран хидротаран на...
Форум: Хидротаран/хидравличен удар
Последна публикация: getca
11-02-2020, 11:57 AM
» Отговори: 5
» Разглеждания: 13 990
Настройка на LPG инжекция
Форум: ДВГ
Последна публикация: mzk
30-01-2020, 01:10 PM
» Отговори: 10
» Разглеждания: 23 410
Какво показва Alexey Chek...
Форум: Гравитация / Gravity
Последна публикация: mzk
18-12-2019, 06:06 PM
» Отговори: 5
» Разглеждания: 9 802
DX записи на радиа, LW/MW...
Форум: Комуникации
Последна публикация: mzk
03-12-2019, 08:10 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 1 945

 
  Водно подово отопление (Tmax 40)
Публикувано от: mzk - 07-10-2020, 10:01 AM - Форум: Строителство - Отговори (5)

Пиша тази тема, за да си водя в нея някои бележки за строителството и да споделя грешките, които направих, за да не ги повтаряте. Пояснявам, че грея водата с климатик, т.е. тя не е гореща. Възможно е да има допълнителни особености за подово, където може да протече по-гореща вода!

Живея в къща и проблемът с отоплението е хроничен. Къщата е с частична изолация (на северната и западната страни), но не съм сигурен, че това въобще има някакво влияние.

През годините използвах следните видове отопление:
1. Духалки - за 2 дни успяваха да постоплят, понеже тогава не се живееше в къщата. Няма какво да ги коментирам.
2. Електрически радиатори конвектори, но не АДАКС, които са с тънки и много "пъргави" реотани, ами Ерлек, които са една глупост - медна тръба с алуминиев радиатор - много инертни. Въздухът ставаше много сух. Температурата на високо - топло, но задушно, а на краката - студено.
3. Климатици - по-равномерно загряване, но с шум. Шум от вътрешното тяло, но и от външното - вибрации, които се предават по стената - и до ден днешен това ме тормози и се опитвам да изнеса климатиците на подов монтаж, на земята непосредствено до къщата.
4. Климатици 2 - в студеното време не ми хареса как топлят. Поставихме вътрешните тела ниско до земята (на 30-50 см). Усети се чувствителна разлика в положителна посока. Въпреки това остават проблемите с повея, хладния под, качеството на въздуха и т.н.

Само да вметна, че това са годините, в които имах най-постоянни здравословни оплаквания - болнав, сухи очи, хрема, дразнене и суха носоглътка, а от там ме почваше болки в гърлото и после кашлица за по 2 седмици. Това всичко престана, след като махнах климатиците и ги замених с радиатори и разбира се почнах по-активен живот и повечко ходене сред хора - градски транспорт и т.н. Въобще за имунитет най-добре е активен живот сред хора и в Икаруса  Angel Big Grin

И така - до последната година, когато вече ми писна и направихме подово отопление при родителите (къща, плочата на първия етаж, на почва). Целта ми първоначално не беше подовото да топли целият първи етаж, а да поддържа температура 20-25 градуса, така че да не е студено на краката. За късмет се оказа, че и успява да отопли помещенията, без да е досадно горещо на краката. Топлина все пак се усеща, според зависи колко са ви изстинали краката.

Комфортът няма какво да го обсъждам, но отново търся здравословен ефект - топло на краката, а умерено хладно в помещението, с влажен, а не изсушен въздух. В общи линии ако ми е топло на краката и главата, няма значение с какво съм облечен.

И така, тая година ми писна и се нагърбих да редя подово и у нас. Изкъртих старата замазка (взех си под наем къртач Бош 11-ка, който изглежда като 80-тарска машина и свърши златна работа, работи с по-ниски обороти и по-голяма сила на удара). Един приятел ми измери нива с лазерен нивелир и почнах да редя фибран (XPS) на пода, като номинално използвам 2 см дебелина. В дълбоките неравности съм използвал до 3 листа (6 см), а в най-плитките съм използвал 1 см изолация.

Тук е една от грешките ми - при подово отопление се поставя една "фугираща" лента по ъгъла на стената. Най-добре е да я поставите преди всичко. После я затиска изолацията и замазката. Целта й е да обира разширенията на подовото. Аз на някои места въобще забравих да я сложа.

Миналата година лепих изолацията и я дюбелирах, но това се оказва ненужно, защото дюбели трябва да се използват и в следващите стъпки, а те хващат и изолацияа.

След нареждането на изолацията (без лепене с пяна или дюбелиране) отгоре поставям допълнителен слой фолио за изолация (като алуминиево фолио, но по-здраво и с изолационна подложка 3мм), с лице към катана (демек лъскавата част към тавана).

Върху него постилам оградна мрежа с растер 5х7.5 см (в Ташев-Галвинг има ролки по 25 метра, около 50 лв). За нея вече ви трябват дюбелите. Аз лично предпочитам дюбелите за изолазия за тухли, които са с много широка глава и се забиват с пирон (дюбелите за бетон са с по-дребна глава).

По този начин хващате едновременно мрежата, фолиото и изолацията под тях. Внимавайте за дълбочината на дупките! Първият път продупчих плочата на множество места, а с оглед, че тя е на земята, допускам че от там може да влезне влага между плочата и фибрана.

Разходете се добре по пода и където потъва дюбелирайте допълнително, за да легне изолацията хубаво и да не стане кухина, която после да е предпоставка за напукване на замазката.

Тази мрежа ви служи само за растер, ориентир и закрепване на тръбата. Ако решите може да си хванете тръбата и по друг начин, но за мен това е най-удобно. Също така тази мрежа няма конструктивна роля - тя не е в замазката и не я подсилва.

Тръбата хващам за мрежата със свински опашки (пакет опашки с дължина 140 мм е към 2-3 лв, аз използвах около 3 пакета за 30 квадрата). Миналата година използвах тел, също става, но е много остра в краищата и брах голям страх да не пробия тръбата! Най-малкото има някакво време, през което се ходи по тръбата и с крак може да наритате някое парче тел в тръбата.

Същото важи и за краищата на мрежата! При отрязването се получават много остри стърчащи телове! Гледайте да ги закривите, за да не прободат някъде тръбата!

Самата тръба се реди на охлюв. Топлата тръба тръгва откъм стената и под прозорците, върти се към вътрешността, като се оставя двойно разстояние от предвиденото (например ако тръбата трябва да е на 15 см, се оставя 30 см кухина от тръбата). При достигане на центъра на стаята (последната врътка е примерно около 1 метър диаметър), в празното пространство тръбата се пуска по диагонал и тръгва наобратно в предвиденото по-рано пространство.

По този начин подът се нагрява равномерно.

Да пуснете тръбата на зиг-заг в началото на стаята и да я върнете после магистрално е грешка, защото подът няма да е равномерно нагрят (бях в един хотел, където са го направили така и не е много приятно в коридора да е 40 градуса на краката, а до леглото 25).

Последният път направих грешката да се опитвам да развивам тръбата от вътре, а да я оставя увита в стреч-фолиото, за да не с развива, но достигайки средата  е удобно да завърртите ролката на обратно, защото почва да се суче и гъне и тогава това ще ви изиграе лоша шега (тръбата излизайки от вътрешността на ролката). Затова си я почнете отвън и си я въртете както искате.

Самото ВиК няма да го коментирам, ако няма конкретни въпроси, само ще спомена, че е хубаво да оставите доволно височина на тръбите, където излизат - например 1 метър. Винаги може да ги отрежете, но по-неприятното е, че са доста жилави и ако имате само 20-30 см за работа, тогава ще трябва да ги равните заедно и да монтирате и демонтирате целия колектор в случай на необходимост. Барабар, че колекторите са малко тясни и няма много място да мине ключа хубаво.

След като съм готов с тръбата полагам 2-ри слой мрежа (пак си ползвам оградната, щото в Голф-а не мога да пренеса 1 лист арматурна), която вече си е за заздравяване на замазката.

Връзвам си я със свински опашки и гледам да не стърчи нагоре. Отново внимавам за остри ръбове и подгъвам, където има опасност да прободе тръбата!

За замазката се наслушах на различни мнения и истината е, че не знам как е на теория. При мен гледам да няма замазка под 3 см над тръбата (в тънките части ще ми дойде към 1.5-2 см, но няма как...).
Отношението на цимента и пясъка е 1:3 обемни части. На чувала на цимента пише 2 чувала цимент на 14 кофи пясък. За да сте педантични просто изсипете 1 чувал в кофа и вижте колко кофи ще хване.

Моя майстор добавя малко теракол, дет' се вика за подправка. Не знам дали има значение.

Бъркането - на каша. И тук има различни мнения, но на мен най-много ми харесва нещо с консистенцията на качамак.

Замазката изливаме на 2 пъти - веднъж грубо - да покрие тръбите и горната мрежа (може и само части от нея) и втори път фино - на мастар. Причината това да се прави, доколкото разбрах, е да не се образуват "кореми", където замазката е дебела и в центъра й ще изплува водата, а циментът ще слегне.

На фината замазка, особено ако е тънко, добавих доволно теракол по няколко мистрии на кофа.

В моята замазка, когато не забравях, поставях и по доза добавка за подово отопление Бетокан - примерно с обема на чашка кафе, защото му загубих инструкцията. В сайта на Бетокан пише, че дава възможност да се намали замазката с примерно 1 см или нещо от сорта. Аз го слагам за гаранция...

Други майстори добавят фибри.

В общи линии това е основното, а ще добавям снимки и коментари в последствие.Прикачени файлове Миниатюри
                                   
Принтирай

  Сайтове с части за климатици
Публикувано от: mzk - 05-10-2020, 09:28 AM - Форум: Термопомпи / Heat pumps - Без отговори

http://a-c.bg/
http://frigocommerce.com/
https://apogee99.com/
http://klimatik.bg/ (centro-clima)
https://klimatici-ood.com
https://nordcool.bg/

Принтирай

  Хидропневматичен енергоизточник на Тесла
Публикувано от: mzk - 26-08-2020, 02:52 PM - Форум: Други устройства - Без отговори

В публикация на Тесла от 27 януари 1897 г. се разглежда любопитен въпрос за изкуствено създаване на отрицателен потенциал. Може да не съм точен в дефиницията. Кинетичната енергия съществува благодарение на разлика в потенциалите.

Водата се стича от високо към по-ниско.
Камъкът пада надолу.
Електрическият ток протича от отрицателно заредения облак (излишък на електрони) към 'положително' заредената земя (недостиг на електрони), или обратното, според случая.

Нашите машини, с малки изключения, създават положителен потенциал. ТЕЦ-ът изгаря въглища/газ/уран, създава (пара с) висока температура, чиято енергия ние консумираме охлаждайки я. Използвайки факта, че околната среда има температура около 20 градуса, а не 300-500.
Едно от изделията, които частично използват обратния принцип, е климатикът. Компресорът създава подналягане, случва се изпарение на фреон, създава се точка с по-ниска температура (отрицателна спрямо околната среда). Енергията от околната среда бива консумирана.

Прилагам цитат от горепосочената статия:

Цитат:Here, then, was an idea which, if realizable, afforded a happy solution of the problem of getting energy from the medium.  But was it realizable?  I convinced myself that it was so in a number of ways, of which one is the following.  As regards heat, we are at a high level, which may be represented by the surface of a mountain lake considerably above the sea, the level of which may mark the absolute zero of temperature existing in the interstellar space.  Heat, like water, flows from high to low level, and, consequently, just as we can let the water of the lake run down to the sea, so we are able to let heat from the earth's surface travel up into the cold region above.  Heat, like water, can perform work in flowing down, and if we had any doubt as to whether we could derive energy from the medium by means of a thermopile, as before described, it would be dispelled by this analogue.  But can we produce cold in a given portion of the space and cause the heat to flow in continually?  To create such a "sink," or "cold hole," as we might say, in the medium, would be equivalent to producing in the lake a space either empty or filled with something much lighter than water.  This we could do by placing in the lake a tank, and pumping all the water out of the latter.  We know, then, that the water, if allowed to flow back into the tank, would, theoretically, be able to perform exactly the same amount of work which was used in pumping it out, but not a bit more.  Consequently nothing could be gained in this double operation of first raising the water and then letting it fall down.  This would mean that it is impossible to create such a sink in the medium.  But let us reflect a moment.  Heat, though following certain general laws of mechanics, like a fluid, is not such; it is energy which may be converted into other forms of energy as it passes from a high to a low level.  To make our mechanical analogy complete and true, we must, therefore, assume that the water, in its passage into the tank, is converted into something else, which may be taken out of it without using any, or by using very little, power.  For example, if heat be represented in this analogue by the water of the lake, the oxygen and hydrogen composing the water may illustrate other forms of energy into which the heat is transformed in passing from hot to cold.  If the process of heat transformation were absolutely perfect, no heat at all would arrive at the low level, since all of it would be converted into other forms of energy.  Corresponding to this ideal case, all the water flowing into the tank would be decomposed into oxygen and hydrogen before reaching the bottom, and the result would be that water would continually flow in, and yet the tank would remain entirely empty, the gases formed escaping.  We would thus produce, by expending initially a certain amount of work to create a sink for the heat or, respectively, the water to flow in, a condition enabling us to get any amount of energy without further effort.  This would be an ideal way of obtaining motive power.  We do not know of any such absolutely perfect process of heat-conversion, and consequently some heat will generally reach the low level, which means to say, in our mechanical analogue, that some water will arrive at the bottom of the tank, and a gradual and slow filling of the latter will take place, necessitating continuous pumping out.  But evidently there will be less to pump out than flows in, or, in other words, less energy will be needed to maintain the initial condition than is developed by the fall, and this is to say that some energy will be gained from the medium.  What is not converted in flowing down can just be raised up with its own energy, and what is converted is clear gain. Thus the virtue of the principle I have discovered resides wholly in the conversion of the energy on the downward flow.

Тесла дава пример за създаването на такъв отрицателен потенциал чрез преобразуването на водата във водород и кислород (електролизер). На дъното на езеро е поставен електролизер. Той преобразува водата във водород и кислород. Така постоянно се освобождава газ и се влива нова вода. Ако приемем, че преобразуването е идеално (веднъж имаме преобразуване на водата в кислород и водород, а след това обратно, чрез изгаряне, в топлинна енергия, да речем), тогава тази енергия ще бъде възстановена напълно, а отделно ще получим енергия от водоизместването на получения газ.

Да приемем, че електролизерът е на дълбочина 10 метра. Това е допълнително налягане от 1 атмосфера. Обемът на произведения газ, в идеалния случай, е 2 пъти по-малък околкото при атмосферно налягане:

p1v1 = p2v2; v1=p2v2/p1

Ако при стандартни условия имаме 1867 литра газ (водород и кислород, произведени от 1 кг вода), при 2 атмосфери налягане той ще бъде 933 литра.

Водоизместването на тези 933 литра ще създаде потенциална енергия от 933 кг при височина 10 метра, която е равна на близо 91400 джаула или 25.4 ватчаса (0.025 киловатчаса).

В онова количество от 1867 литра, 2/3 са водород, т.е. 1244 литра. По литературни данни знаем, че енергията в един литър водород е 2.79 ватчаса. Тогава енергията на тези 1244 лита водород трябва да е близо 3471 ватчаса или 3.47 кВт/ч

Т.е. за да разложим 1 кг вода до кислород и водород трябва да похарчим 3.47 кВт/ч.

Общата добита енергия от изгарянето на газа + кинетичната енергия от издигането на газа е 3.47+0.025=3.495 кВт/ч. Това са 0.025/3.47=0.007 или 0.7% отгоре. И това е теоретично, без да знам дали ефективността на електролизата при 2 атмосфери налягане се запазва същата.

Според ЗЗЕ би трябвало ефективността на електролизата да падне с онези 0.7%, но нямам желание да задълбавам сега в детайли и сметки. Въпросът бе да се види каква е горницата на получената енергия, която в случая е нищожна и то при идеални условия.

Малко източници и калкулатори:
http://www.tfcbooks.com/tesla/1897-01-27.htm
https://www.engineeringtoolbox.com/boyle..._1276.html
https://www.thoughtco.com/how-much-water...ole-608527
https://industry.airliquide.us/volume-co...s-cylinder
https://www.physlink.com/Education/Askexperts/ae367.cfm
https://power-calculation.com/potential-...ulator.php
https://www.rapidtables.com/convert/ener...o_kWh.html
https://mazeto.net/index.php/topic,439.15.html

Принтирай

  MZK е откачил!
Публикувано от: veipoer - 26-08-2020, 12:53 AM - Форум: Други устройства - Отговори (1)

Само МЗК, Гетца и ония с телевизорче у простата му глава крадлива пишат у форумо!!!


Само МЗК!!!

Не се ли усещаш че си пишеш сам, като някой луд?

Принтирай

  Сателитна цифрова телевизия (DVB-S/2)
Публикувано от: mzk - 26-05-2020, 01:37 PM - Форум: Комуникации - Без отговори

Ще хвърлям в тази тема полезни препратки за спътникова телевизия.

Списъци с програми по сателити, честоти и друга служебна информация:
https://www.lyngsat.com/

Принтирай

  DX записи на радиа, LW/MW/SW, пирати
Публикувано от: mzk - 03-12-2019, 08:10 PM - Форум: Комуникации - Без отговори

Как за малко да пропусна този толкова активен и пълен със съдържание блог.

http://swldxbulgaria.blogspot.com/

Приятно слушане!

Принтирай

  РЛС Контейнер - КВ отвъдхоризонтен радар
Публикувано от: mzk - 03-12-2019, 07:06 PM - Форум: Военни технологии - Без отговори

https://topwar.ru/37142-radiolokacionnye...novyh.html

Цитат:Строительство и совершенствование радиолокационных станций загоризонтного обнаружения 29Б6 «Контейнер» является важным проектом, способным оказать большое влияние на обороноспособность страны. Приоритет строительства обусловлен высокими характеристиками новых станций. В первую очередь, это дальность и высота обнаружения. По имеющимся данным, РЛС «Контейнер» может находить цели на дальности более 3000 километров и на высоте до 100 км. При этом станция способна с высокой точностью определять координаты обнаруженного объекта. Кроме того, построенная РЛС имеет сектор обзора шириной 180°, что соответствующим образом сказывается на размерах зоны, которую она может контролировать.

Цитат:Построенный в Мордовии комплекс состоит из большого количества вышек с размещенными на них антеннами, а также нескольких модулей с аппаратурой обработки сигналов. Необходимо отметить, что рядом с городом Ковылкино размещается лишь приемный комплекс. Передатчик РЛС 29Б6 находится в 300 с лишним километрах от него, в Нижегородской области, недалеко от города Городец.

По некоторым данным, станция «Контейнер» использует короткие радиоволны, которые наиболее эффективны в загоризонтной радиолокации. Сигнал с частотой 3-30 МГц позволяет добиться высокой точности определения координат обнаруженного объекта, а также снизить потери при отражении от ионосферы. Работа РЛС загоризонтного обнаружения подразумевает использование радиосигнала, отражающегося от ионосферы. Излучатель станции направляет сигнал вверх, под некоторым углом к горизонту. Отражаясь от верхних слоев атмосферы, сигнал возвращается к земле и попадает на какие-либо объекты, в том числе самолеты или ракеты противника. Отраженный от объекта сигнал возвращается в ионосферу, а затем попадает на приемные антенны РЛС.Прикачени файлове Миниатюри
           
Принтирай

  Оранжерия - източник на енергия
Публикувано от: veipoer - 29-03-2019, 12:45 AM - Форум: Слънчево отопление / топла вода (Solar heating / hot water) - Без отговори

Оранжерията като източник на топлинна енергия?
  Нека помислим...
 Да приемем че за отоплението на 100 куб. м. Оранжерия са нужни по 20-40 Вата на куб. м. Ако площа на оранжерията е 40кв.м. то в рамките на ден могат да се генерират над 100 КВт. Ч. слънчева топлинна енергия. Известно е че през деня имаме излишък, а през ноща недостиг на топлинна енергия. Ако тази енергия се акумулира във воден резервоар, то ще може да се осигури по-благоприятен микроклимат за растенията.

Принтирай

  Препратки към форуми за ТП
Публикувано от: mzk - 12-03-2019, 01:46 PM - Форум: Термопомпи / Heat pumps - Без отговори

Нахвърлям няколко препратки за допълнителна информация.

Руски:
https://www.forumhouse.ru/forums/646/
https://forum.c-o-k.ru/viewforum.php?f=30
https://forum.onliner.by/viewtopic.php?t...#p86438455 (тема с много коментари)


Английски:
(ще допълня)

Принтирай

  Вентилаторен конвектор
Публикувано от: Bat_Vanko - 19-02-2019, 09:28 PM - Форум: Реални системи и резултати - Отговори (10)

Здравей mzk, в момента изработвам вентилаторен конвектор и искам да споделя моят опит.
   За този конвектор използвам радиаторни пити от външното тяло на климатик. През тях ще се прекарва топла или студена вода в зависимост от сезона. Въздуха ще циркулира благодарение на 12 волтови вентилатори с размер 92 х 92 х 25 мм, 8 броя на един конвектор. В момента работата е свършена наполовина и ще прилагам снимки за стъпките по изработката.
   Работата започва с разрязването на радиаторна пита (Фиг. 1 и Фиг. 2) от климатик 12-ка на 5 сектора по дължина. Следва изправяне на дъгата чрез нагряване при 450 гр за 30 мин (Фиг.3). Целта е да омекне медната тръба за да не се спука при изправянето. Такива радиаторни пити могат да се намерят на вторичните суровини или от фирмите които подменят старите. Върху изрязаните ребра залепих пластмасова лента за да ги предпазва от смачкване при по нататъшна работа (Фиг. 4). Следват мостове свързващи краищата на медната тръба и входно/изходните шлаухи (Фиг. 5 и Фиг. 6). Добре беше да бъдат изработени от медна тръба, но нямам необходимите тръбогибки и оксижен. За да съм сигурен че всичко е станало здраво направих проба под налягане 3 атм. Пет такива сектора се нареждат един над друг и се свързват техните входове и изходи с общи тръби от полипропилен. На тръба 25 мм залепих през 35 мм щуцери от тръба 20 мм. Вътре в тези щуцери влизат шлаухите от секторите. За херметизация шприцвах силикон под налягане. На снимки от 7 до 11.
П.п. някои снимки се оказаха по големи от допустимият размер и не можах да ги прикача, който се интересува може да ги намери на този линк: https://drive.google.com/drive/folders/1...sp=sharingПрикачени файлове Миниатюри
                               
Принтирай