Привет, Гост
Трябва да се регистрирате преди да може да публикувате на нашия сайт.

Потребителско име/E-mail:
  

Парола
  

Търси форуми

(Разширено търсене)

Форумни статистики
» Членове: 62
» Последен член: hristov_pln
» Форумни теми: 144
» Форумни публикации: 466

Пълна статистика

Онлайн потребители
В момента има 14 потребители онлайн.
» 0 Член/а | 13 Гост/и
Bing

Последни теми
Двубандова Yagi-подобна а...
Форум: Комуникации
Последна публикация: mzk
16-02-2021, 04:23 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 148
Схеми на радиоприемник Se...
Форум: Комуникации
Последна публикация: mzk
16-02-2021, 12:29 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 75
Граждански честоти CB обх...
Форум: Комуникации
Последна публикация: mzk
14-02-2021, 08:16 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 101
Евгеника/Ваксини
Форум: Нов Световен Ред
Последна публикация: getca
18-01-2021, 02:08 PM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 397
Голямото зануляване/Great...
Форум: Нов Световен Ред
Последна публикация: mzk
11-01-2021, 03:48 PM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 412
Трансхуманизъм
Форум: Нов Световен Ред
Последна публикация: getca
06-01-2021, 04:41 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 261
Препратки към полезни рад...
Форум: Комуникации
Последна публикация: mzk
26-12-2020, 10:13 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 427
Сравнение на фреони
Форум: Термопомпи / Heat pumps
Последна публикация: mzk
11-12-2020, 11:37 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 457
PT таблица за различни фр...
Форум: Термопомпи / Heat pumps
Последна публикация: mzk
11-12-2020, 10:38 PM
» Отговори: 1
» Разглеждания: 5 196
Ирански ядрен физик убит ...
Форум: Военни технологии
Последна публикация: mzk
07-12-2020, 06:03 PM
» Отговори: 0
» Разглеждания: 514

 
  Двубандова Yagi-подобна антена na 2m/70cm
Публикувано от: mzk - 16-02-2021, 04:23 PM - Форум: Комуникации - Без отговори

https://www.qsl.net/dk7zb/start1.htm

Принтирай

  Схеми на радиоприемник Selena B-216
Публикувано от: mzk - 16-02-2021, 12:29 PM - Форум: Комуникации - Без отговори

https://elektrotanya.com/selena_b-216.pdf/download.html
https://www.radiomuseum.org/r/minsk_radi...16b21.htmlПрикачени файлове Миниатюри
       
Принтирай

  Граждански честоти CB обхват (27 MHz)
Публикувано от: mzk - 14-02-2021, 08:16 PM - Форум: Комуникации - Без отговори

27 MHz (11 метра) е основния банд за използване без лиценз от граждани (по памет с мощност на излъчване до 5W). Проблемен е поради изискванията към антените и сподаричните йоносферни отражения, когато е възможно да чуете станция от много по-голямо разстояние, а локален предавател да не се чува.

Сайт съдържащ спецификации на CB радиостанции:

http://www.cbradio.nl/
(http://www.cbradio.nl/president/george.htm)

Домашна loop антена:
http://www.fucimin.altervista.org/en/loop.htmlПрикачени файлове
.pdf   Manual_President_George_ENG.pdf (Размер: 750.07 KB / Сваляния: 1)
Принтирай

Exclamation Евгеника/Ваксини
Публикувано от: getca - 06-01-2021, 05:05 PM - Форум: Нов Световен Ред - Отговори (1)

Намаляване на човешката популация, Златен Милиард, принудително ваксиниране...
(обновена 18.01.2021).pdf   Ваксините.pdf (Размер: 62.69 KB / Сваляния: 1)

       

Поради изключителната актуалност на ваксинирането и поголовно неразбиране на проблемите, давам линк към видео-разговор с човек от кухнята на производителите на подобни отрови:

Д-р Марк Рандъл - Ваксините убийци

Надявам се да помогне в случай на колебание.Ваксинациите като средство за тайно насилствено намаляване на населението на Земята

Избрано от книгата Световната конспирация срещу здравето, д-р Атанас Гълъбов:

...Ето какво пише д-р Г. Ланкто: "Ваксинациите са средство за намаляване на населението на Земята. Драстично - в страните от третия свят. Хронично - в индустриализираните държави.

   Във връзка с това Робърт Макнамара, бивш президент на Световната банка, бивш държавен секретар на САЩ, под чиято заповед са провеждани масивни бомбардировки над Виетнам, заявява следното според една френска публикация:

   "Трябва да се вземат драконовски мерки за демографска редукция срещу волята на населението. Намаляването на раждаемостта се оказва невъзможно или недостатъчно. Тогава значи трябва да се увеличи смъртността. Как? Чрез естествени методи. Глад и болести. ...ваксините се използват като биологическо оръжие...да разпространяват болести и...улесняват целенасочения геноцид. Те позволяват да се избиват хора от определена раса, определена група или страна... В името на здравето и благополучието, разбира се. Вземете Африка например. Свидетели сме на почти пълното изчезване на някои общности...    

   При едно слушане във връзка с дейността на ЦРУ д-р Готлиб, специалист по ракови заболявания, признава, че през 1960 г. е разпръснал огромно количество вируси в река Конго (Заир), за да я замърси и да зарази всички хора, които ползват реката като водоизточник. И същият този д-р Готлиб е бил избран да оглави Националния институт по рака!... Преди няколко години Ройтерс съобщи: "Болест, подобна на СПИН, изби 60 000 души в южната част на Судан Семейства, цели селища изчезнаха..."

   Ваксинациите служат като средство за експериментиране, да се пробват нови продукти на големи части от населението. Под маската на грижа за здравето и благополучието на населението хората се ваксинират срещу псевдоепидемии с продукти, които някой иска да изучава..."

   ...Освен че чрез ваксините може да се промени генетичният материал на ваксинираните, масовите имунизации дават и възможност да се събира богата информация за имунната реакция и степента на съпротивляемост на определени народности или раси към определени вируси, което е много важно от военна гледна точка. Отново ще си позволя да цитирам д-Р Ланкто: "В името на защитата на нашите страни ние произвеждаме най-смъртоносното оръжие... Биологичното оръжие е гигантски бизнес, основно финансиран с нашите пари. Той е също така финансиран, и то без нашето знание, с нашия живот. Този на нашите деца и милионите невинни, които са пожертвани. Именно ние, които живеем в Западния свят, сме отговорни за всички болести и действия на геноцид по целия свят. Чрез нашето приемане и одобряване на ваксинациите и у нас, и в чужбина..."

   Ето и мнението на Международната група за най-съвременни изследвания, в която влизат учени и лекари от различни страни: Какво се случва през последните 50 години? Обмислено и съзнателно вкарване на биологични токсини в човешкото тяло, които увреждат здравето, репродуктивните способности, интелигентността и социалното поведение. Като резултат се проявяват социални заболявания, включващи проблеми с обучението и усвояването на знания, престъпност и други инволюционни феномени, които позволяват на определени социални групи да контролират съзнанието на населението чрез поддържане на конфликти, като по този начин пречат на планетарната еволюция и същевременно жънат огромни печалби от биологичната и неврофизиологичната дегенерация на обществото.Moderna: Инжектираме ви с „операционна система“ и със „софтуер на живота“

„Нашата операционна система“

Да, точно това гласи първото вътрешно заглавие в това описание на Moderna. Подробно се обяснява, включително с илюстрации, че иРНК технологията няма нищо общо с ваксините, но има много общо с генното модифициране. И на няколко места се набляга, че след като веднъж нано платформата е инжектирана (например с „ваксина“ за дадено заболяване), впоследствие тя може да се (пре)програмира за всевъзможни „терапии“ и на други болести.

   

Според собствените аналогии на Moderna:

1) Човешките гени се разглеждат като компютърен информационен носител (storage);
2) Информационната РНК е, цитирам, софтуер за управление (инструктиране) на информационния носител (ДНК);
3) Протеините, произвеждани от „хакнатите“ клетки и тъкани, са готовите за използване приложения (applications).
...

Това не са ваксини и не служат за имунизация!!!
...Материали по темата: Ваксини

Принтирай

Exclamation Трансхуманизъм
Публикувано от: getca - 06-01-2021, 04:41 PM - Форум: Нов Световен Ред - Без отговори

Всичкор свързано с трансформацията на човека - интерфейс мозък-компютър, наноработи, генетика, Изкуствен Интелект (ИИ)...
(обновена 18.01.2021)Внимание: Седем стъпки към кошмара на трансхуманизма

   

„В света на трансхуманизма не е достатъчно да бъдете човек, за да сте личност. Само онези, които притежават определени характеристики, могат да претендират за това.“

Трансхуманизмът е коварна философия, за която много хора все още не знаят. Време им е да научат за нея. Целта на трансхуманизма не е само да лекува болестите, но също така да промени човешката природа. Да превърне хората в „свръхчовеци“ без оглед на средствата – било чрез нанотехнологии, изкуствени крайници, изкуствен интелект или генетични подобрения. Трансхуманистите имат свои общности, списания и конференции. Дори твърдят, че писанията на един йезуит могат да убедят християните в тяхната правота.
Макар да изглежда като благоразумна научна фантастика, трансхуманизмът съвсем не е това. Той отрича човешката природа и фундаменталните принципи, ръководещи обществото в продължение на хиляди години. Разглежда света като място, където човекът господства над технологиите, за да налага своето превъзходство. Привържениците му не осъзнават, че всичко това ще има точно противоположния ефект. Човекът ще се превърне в роб на технологията, която сам е създал.
...Трансхуманизмът – вратата вече е отворена и ние сме вътре

   

...
Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от биолога Джулиън Хъксли за идентифициране на хора, които се привързват и асоциират с технологии. През 90-те философът Макс Мор развива темата като Философия на Трансхуманизма.
Така чрез нововъзникващите полета на науката и генетичните манипулации можем да променим това, което наричаме хуманоид (човек), да пренапишем нашето ДНК, да създадем хомо сапиенс 2.0 – човек втора версия, получила вече своя акронимН+”.

Трансхуманният организъм (Трансхюмън) е човек в преход към „Н2”, а крайната цел е постхуманният (постхюман) организъм – нещо, което е толкова радикално променено, че вече не представлява човек.
...

Принтирай

Exclamation Голямото зануляване/Great Reset
Публикувано от: getca - 06-01-2021, 04:38 PM - Форум: Нов Световен Ред - Отговори (1)

Материали, свързани с предстоящите драстични икономически и финансови промени в света.
(обновена 18.01.2021)UN Agenda 21/2030 Mission Goals – Програма на ООН 21/2030 (ЦЕЛИ НА МИСИЯТА)

   

Английската дума «agenda» [адженда] се превежда като «дневен ред». «AGENDA 21» е «Дневен ред 21» или понякога по-прикрито «План за действие в 21 век».

Вероятно мнозина вярват в „страшния вирус“ и неговата абсолютно „случайна поява“. Всъщност, ако следите какво е говорил Бил Геноцидис през годините, какви патенти е патентовал и какви правила налага в компанията си към днешната дата, няма да сте нито за минута изненадани от тази ПЛАНдемия. Какви са нейните истински цели. Ето ги тук изброени и след като прочетете, помислете дали наистина искате да сте част от такъв свят и дали бихте се радвали вашите деца да живеят в него?

1. Световно правителство
2. Световна дигитална валута
3. Световна централна банка
4. Световна военна / полиция (военно положение) (Martial Law)
5. Изоставяне на националния суверенитет (разпускане на националните държави)
6. Отнемане на личното имущество (земя, недвижими имоти)
7. Отслабване / разпадане на семейството като единица
8. Намаляване на населението: Контролиране на растежа на населението (евгеника)
9. Създаване на програми за ваксинация и задължителни ваксинации
10. Универсален основен доход
11. RFID чип (цифрова идентичност) за наблюдение на потреблението, пътуванията, физическата активност
12. Въвеждане на система за социален кредит (аналогична на тази в Китай)
13. Мрежа на физическия и виртуалния свят в глобалната цифрова 5G инфраструктура (Internet of Things)
14. Поемане на грижи за деца и младежи (в случай на нарушения и др.)
15. Държавно и контролирано образование / учебни програми в училища, образователни институции, университети
15. Ограничение на индивидуалния трафик (автономно шофиране и др.)
16. Поемане на всички компании, притежавани от правителството / корпорациите (унищожаване на средната класа)
17. Ограничаване на ненужните пътни дейности
18. Концентрация на населението в градовете (преместване)
19. Регулиране на напояването в земеделието (използване на водата)
20. Унищожаване на частни ферми и животновъдство
21. Изоставяне на еднофамилни къщи
22. Ограничаване на използването на земя с цел производство на храна
23. Забрана на природни, несинтетични и хомеопатични лекарства
24. Край на изкопаемите горива
25. Световната религия трябва да бъде добавена директно в мислите на индивида
...   

Рlаnеt Lосkdоwn - интервю с Катрин Остин Фитц

..."Мислех си за всички тези хора, които поради една или друга причина се поддадоха на триковете на Mr.Global и сами започнаха да си копаят гробовете. Това е любимият похват на психопатите - да те доведат до твоето собствено "доброволно" самоубийство. Искам да им кажа, че най-страшната не е смъртта, а загубата на вашата безсмъртна душа. Изправени сме на много важен кръстопът. Има само два пътя. Кой от тях ще поемете - зависи дали ще ни има като човеци. Тук е пълното интервю с Катрин Остин Фитц от поредицата Planet Lockdown, със субтитри на български език. Ще се радвам, ако споделите с повече хора. Така те ще знаят какъв капан ни се готви и как можем да му се противопоставим.
Много хора си мислеха, че могат да останат по средата на пътя и сега това, което е ясно, е, че трябва да вървиш или с култа, или трябва да вървиш с истината. Пътят по средата го няма и така всеки трябва да избере кой път иска."


Видео с БГ субтитри: https://thebulgariantimes.com/wp-content...н-Фитц.mp4
(Умишлено е даден линк към самото видео с възможност гледане и сваляне извън сайта. За целта просто копирайте линка, тъй като оттук няма достъп)

Принтирай

  Препратки към полезни радиолюбителски сайтове
Публикувано от: mzk - 26-12-2020, 10:13 PM - Форум: Комуникации - Без отговори

Първи стъпки:
https://www.qsl.net/vu2msy/operate.htm

Рипитри в България:
https://lz.free.bg/
http://repeaters.lz1ny.net/cgi-bin/repeaters.py

Описание на докладите за качество на сигнала:
https://en.wikipedia.org/wiki/Signal_str...ity_report

Принтирай

  Сравнение на фреони
Публикувано от: mzk - 11-12-2020, 11:37 PM - Форум: Термопомпи / Heat pumps - Без отговори

Отдавна трябваше да почна да си нахвърлям разни справки, но започвам с този документ, на който попаднах току що.

https://www.sv-jme.eu/?ns_articles_pdf=/...df&id=4754Прикачени файлове
.pdf   performance-of-refrigerants.pdf (Размер: 1.67 MB / Сваляния: 0)
Принтирай

  Ирански ядрен физик убит от сателитно контролирана картечница
Публикувано от: mzk - 07-12-2020, 06:03 PM - Форум: Военни технологии - Без отговори

Ето статията: https://www.mediapool.bg/iranskiyat-yadr...15429.html

Съдържанието на тази новина е доста спорно. Разделям новината на две части:
1. Картечница с ИИ
2. Сателитно управление.

Всеки радиоинженер има идея какво представлява една сателитна антена. Ако говорим за мобилна сателитна антена вече отиваме на съвсем друго технологично ниво - не само да приема, но и да предава (защото иначе това управление е лишено от смисъл). Това би било сложна антенна решетка, чиято наличност в Иран сама по себе си вече би трябвало да предизвика интереса на службите, просто защото са доста редки и скъпи. Самата антена би предизвиквала интерес, тъй като все по някакъв начин ще се забелязва, освен ако покрива на въпросния пикап не е направен от скъп радиопрозрачен материал, маскиран да изглежда като купето.

Втори въпрос: допускат ли закъсненията на спътниковата комуникация подобна скорост и прецизност?
Абсолютният минимум на връзката земя-космос при геостационарна орбита е около 120 мс (0.12 секунди). Ако тази картечница трябва да се управлява дистанционно, това означава земя-космос-земя за изпращане на някакви данни, решение от наземната (управляваща станция) и после още веднъж земя-космос-земя, т.е. до тук имаме 4*0.12 = 0.48 с = половин секунда и това е в идеалния случай. За половин секунда ситуацията на земята би трябвало доста да се измени, ако говорим за нападение в движение, особено пък на такава високопоставена фигура. 11 телохранители предполагат повече автомобили, а на някакъв пуст път някакъв съмнителен пикап да се мотае в такъв конвой ми се струва нереално.

Може да се допусне радиовръзка от спътник на ниска орбита, което променя нещата, но там явно изникват други въпроси.

Трето - ИИ: ами всеки китайски телефон с най-смотаната камера в момента разпознава пол и възраст, а какво остава за хубава оптика с някаква сериозна програма за разпознаване на образ... Но от кога това има общо с ИИ не зная.

Доста въпросителни около тази новина, но прави впечатление и друго - който го е думнал не е използвал дрон с ракета, вероятно за да не разпали скандал (високотехнологични оръжия с ясен произход, често проследими), и/или се е опасявал от ПВО на Иран.

В общи линии интересна новина за малко мозъчна гимнастика на студентите. Политическите аспекти на новината са богато засегнати в коментарите от линка.

Принтирай

  Водно подово отопление (Tmax 40)
Публикувано от: mzk - 07-10-2020, 10:01 AM - Форум: Строителство - Отговори (5)

Пиша тази тема, за да си водя в нея някои бележки за строителството и да споделя грешките, които направих, за да не ги повтаряте. Пояснявам, че грея водата с климатик, т.е. тя не е гореща. Възможно е да има допълнителни особености за подово, където може да протече по-гореща вода!

Живея в къща и проблемът с отоплението е хроничен. Къщата е с частична изолация (на северната и западната страни), но не съм сигурен, че това въобще има някакво влияние.

През годините използвах следните видове отопление:
1. Духалки - за 2 дни успяваха да постоплят, понеже тогава не се живееше в къщата. Няма какво да ги коментирам.
2. Електрически радиатори конвектори, но не АДАКС, които са с тънки и много "пъргави" реотани, ами Ерлек, които са една глупост - медна тръба с алуминиев радиатор - много инертни. Въздухът ставаше много сух. Температурата на високо - топло, но задушно, а на краката - студено.
3. Климатици - по-равномерно загряване, но с шум. Шум от вътрешното тяло, но и от външното - вибрации, които се предават по стената - и до ден днешен това ме тормози и се опитвам да изнеса климатиците на подов монтаж, на земята непосредствено до къщата.
4. Климатици 2 - в студеното време не ми хареса как топлят. Поставихме вътрешните тела ниско до земята (на 30-50 см). Усети се чувствителна разлика в положителна посока. Въпреки това остават проблемите с повея, хладния под, качеството на въздуха и т.н.

Само да вметна, че това са годините, в които имах най-постоянни здравословни оплаквания - болнав, сухи очи, хрема, дразнене и суха носоглътка, а от там ме почваше болки в гърлото и после кашлица за по 2 седмици. Това всичко престана, след като махнах климатиците и ги замених с радиатори и разбира се почнах по-активен живот и повечко ходене сред хора - градски транспорт и т.н. Въобще за имунитет най-добре е активен живот сред хора и в Икаруса  Angel Big Grin

И така - до последната година, когато вече ми писна и направихме подово отопление при родителите (къща, плочата на първия етаж, на почва). Целта ми първоначално не беше подовото да топли целият първи етаж, а да поддържа температура 20-25 градуса, така че да не е студено на краката. За късмет се оказа, че и успява да отопли помещенията, без да е досадно горещо на краката. Топлина все пак се усеща, според зависи колко са ви изстинали краката.

Комфортът няма какво да го обсъждам, но отново търся здравословен ефект - топло на краката, а умерено хладно в помещението, с влажен, а не изсушен въздух. В общи линии ако ми е топло на краката и главата, няма значение с какво съм облечен.

И така, тая година ми писна и се нагърбих да редя подово и у нас. Изкъртих старата замазка (взех си под наем къртач Бош 11-ка, който изглежда като 80-тарска машина и свърши златна работа, работи с по-ниски обороти и по-голяма сила на удара). Един приятел ми измери нива с лазерен нивелир и почнах да редя фибран (XPS) на пода, като номинално използвам 2 см дебелина. В дълбоките неравности съм използвал до 3 листа (6 см), а в най-плитките съм използвал 1 см изолация.

Тук е една от грешките ми - при подово отопление се поставя една "фугираща" лента по ъгъла на стената. Най-добре е да я поставите преди всичко. После я затиска изолацията и замазката. Целта й е да обира разширенията на подовото. Аз на някои места въобще забравих да я сложа.

Миналата година лепих изолацията и я дюбелирах, но това се оказва ненужно, защото дюбели трябва да се използват и в следващите стъпки, а те хващат и изолацияа.

След нареждането на изолацията (без лепене с пяна или дюбелиране) отгоре поставям допълнителен слой фолио за изолация (като алуминиево фолио, но по-здраво и с изолационна подложка 3мм), с лице към катана (демек лъскавата част към тавана).

Върху него постилам оградна мрежа с растер 5х7.5 см (в Ташев-Галвинг има ролки по 25 метра, около 50 лв). За нея вече ви трябват дюбелите. Аз лично предпочитам дюбелите за изолазия за тухли, които са с много широка глава и се забиват с пирон (дюбелите за бетон са с по-дребна глава).

По този начин хващате едновременно мрежата, фолиото и изолацията под тях. Внимавайте за дълбочината на дупките! Първият път продупчих плочата на множество места, а с оглед, че тя е на земята, допускам че от там може да влезне влага между плочата и фибрана.

Разходете се добре по пода и където потъва дюбелирайте допълнително, за да легне изолацията хубаво и да не стане кухина, която после да е предпоставка за напукване на замазката.

Тази мрежа ви служи само за растер, ориентир и закрепване на тръбата. Ако решите може да си хванете тръбата и по друг начин, но за мен това е най-удобно. Също така тази мрежа няма конструктивна роля - тя не е в замазката и не я подсилва.

Тръбата хващам за мрежата със свински опашки (пакет опашки с дължина 140 мм е към 2-3 лв, аз използвах около 3 пакета за 30 квадрата). Миналата година използвах тел, също става, но е много остра в краищата и брах голям страх да не пробия тръбата! Най-малкото има някакво време, през което се ходи по тръбата и с крак може да наритате някое парче тел в тръбата.

Същото важи и за краищата на мрежата! При отрязването се получават много остри стърчащи телове! Гледайте да ги закривите, за да не прободат някъде тръбата!

Самата тръба се реди на охлюв. Топлата тръба тръгва откъм стената и под прозорците, върти се към вътрешността, като се оставя двойно разстояние от предвиденото (например ако тръбата трябва да е на 15 см, се оставя 30 см кухина от тръбата). При достигане на центъра на стаята (последната врътка е примерно около 1 метър диаметър), в празното пространство тръбата се пуска по диагонал и тръгва наобратно в предвиденото по-рано пространство.

По този начин подът се нагрява равномерно.

Да пуснете тръбата на зиг-заг в началото на стаята и да я върнете после магистрално е грешка, защото подът няма да е равномерно нагрят (бях в един хотел, където са го направили така и не е много приятно в коридора да е 40 градуса на краката, а до леглото 25).

Последният път направих грешката да се опитвам да развивам тръбата от вътре, а да я оставя увита в стреч-фолиото, за да не с развива, но достигайки средата  е удобно да завърртите ролката на обратно, защото почва да се суче и гъне и тогава това ще ви изиграе лоша шега (тръбата излизайки от вътрешността на ролката). Затова си я почнете отвън и си я въртете както искате.

Самото ВиК няма да го коментирам, ако няма конкретни въпроси, само ще спомена, че е хубаво да оставите доволно височина на тръбите, където излизат - например 1 метър. Винаги може да ги отрежете, но по-неприятното е, че са доста жилави и ако имате само 20-30 см за работа, тогава ще трябва да ги равните заедно и да монтирате и демонтирате целия колектор в случай на необходимост. Барабар, че колекторите са малко тясни и няма много място да мине ключа хубаво.

След като съм готов с тръбата полагам 2-ри слой мрежа (пак си ползвам оградната, щото в Голф-а не мога да пренеса 1 лист арматурна), която вече си е за заздравяване на замазката.

Връзвам си я със свински опашки и гледам да не стърчи нагоре. Отново внимавам за остри ръбове и подгъвам, където има опасност да прободе тръбата!

За замазката се наслушах на различни мнения и истината е, че не знам как е на теория. При мен гледам да няма замазка под 3 см над тръбата (в тънките части ще ми дойде към 1.5-2 см, но няма как...).
Отношението на цимента и пясъка е 1:3 обемни части. На чувала на цимента пише 2 чувала цимент на 14 кофи пясък. За да сте педантични просто изсипете 1 чувал в кофа и вижте колко кофи ще хване.

Моя майстор добавя малко теракол, дет' се вика за подправка. Не знам дали има значение.

Бъркането - на каша. И тук има различни мнения, но на мен най-много ми харесва нещо с консистенцията на качамак.

Замазката изливаме на 2 пъти - веднъж грубо - да покрие тръбите и горната мрежа (може и само части от нея) и втори път фино - на мастар. Причината това да се прави, доколкото разбрах, е да не се образуват "кореми", където замазката е дебела и в центъра й ще изплува водата, а циментът ще слегне.

На фината замазка, особено ако е тънко, добавих доволно теракол по няколко мистрии на кофа.

В моята замазка, когато не забравях, поставях и по доза добавка за подово отопление Бетокан - примерно с обема на чашка кафе, защото му загубих инструкцията. В сайта на Бетокан пише, че дава възможност да се намали замазката с примерно 1 см или нещо от сорта. Аз го слагам за гаранция...

Други майстори добавят фибри.

В общи линии това е основното, а ще добавям снимки и коментари в последствие.Прикачени файлове Миниатюри
                                   
Принтирай