Проектиране на платки с KiCad
#1
Тук ще нахвърлям полезни линкове и информация при проектирането на платки с KiCad (Eeschema, pcbnew). Като цяло софтуерът е приятен, но има кусури, които трябва да се назубрят.

Обща информация:
http://diy-scib.org/blog/working-kicads-...management
https://www.pcbcart.com/article/content/...orial.html

Eeschema
http://store.curiousinventor.com/guides/..._to_layout

Като цяло в KiCad се работи бързо и удобно с клавишните комбинации. Списък на асоциираните клавиши може да видите от Help -> List hotkeys или натискайки Ctrl + F1.
От възможностите поставяне на символ (place symbol), захранване (place power port), писта (place wire) към основната функция - избиране (select item) се преминава с Esc. Самите функции се избират с:
a - place symbol - добавяне на компонент
p - place power port - добавяне на захранвания и маси
w - place wire - добавяне на писта
l - place net label - добавяне на "етикет", наименование на писта. Целта е да се именоват пистите/електрическите връзки, за да не се превърне схемата в паяжина.
e - edit - редактиране на символа - референция, стойност, футпринт и др.
m - move - премества селектираното (или намиращото се под мишката)
Del - изтрива селектираното или намиращото се под мишката.
  • Добавянето на библиотека към sch файла става от Preferences -> Component Libraries.
  • (да допиша добавяне на пътищата в .bat файл и зареждането при всяко стартиране?)
Pcbnew

  • Ротацията на елемент става с преместване на мишката върху него и натискане на клавиша r (дясно завъртане). Не е нужно кликване.
  • Преместването на елемент става с преместване на мишката върху него и натискането на клавиша m (move). Не е нужно да се кликва. В случай, че под мишката има повече от един обект (текст и т.н.) излиза уточняващо меню.
  • Добавянето на дупки (via) става със същия инструмент за писти (виж десен бутон, place through via след първоначално кликване върху слоя)
  • Изминатото разстояние (с мишката) се вижда в долния десен ъгъл, dx и dy се нулират с шпация (space, интервал).
  • Размерите на пистите могат да се зададат (предефинират) от Design Rules -> Design Rules -> Таб Global Design Rules -> долу вдясно Custom Track Widths. След като си запаметите няколко размера (аз ползвам 0.1, 0.25, 0.5, 1 mm, при чертаенето на писта се избира десен бутон -> Select Track Width
  • При очертаването на размера на платката и полигони е удобно курсорът на мишката да се промени с бутона Change cursor shape (шести бутон от лявото меню) - показва хоризонтала и вертикала през целия екран върху позицията на курсора.
  • Външен контур на платка: https://www.wayneandlayne.com/blog/2013/...pcb-edges/
  • Добавяне на полигони: https://www.wayneandlayne.com/blog/2013/...urs-fills/
Отговори
#2
Здравейте всички, имам подробно запознаване с ръководството за кикад тук, надявам се да ви помогна, https://www.wellpcb.com/kicad-tutorial.html
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)