Ваккумно-тръбни колектори
#1
Устройство и енергиен баланс на вакуумната тръба:

           
Отговори
#2
Топлообмен във вакуумните тръби:

Мокра тръба:

   
Предимства:
> Проста конструкция без допълнително оборудване;
> Много добър топлообмен.
Недостатъци:
> Изтичане при счупена тръба;
> Работи само в термосифонни системи без налягане;
> Бойлерът трябва да е по-високо от колектора.

Топлинна тръба:
   
Предимства:
> Суха вакуумна тръба;
> Система под налягене с произволна конфигурация;
> Ефективен топлообмен.
Недостатъци:
> Малка контактна топлообменна площ;
> Възможност за локално прегряване на топлоносителя, образуване на пара и повишаване на налягането в системата;
> За компенсация на температурните деформации се осигурява подвижност в зоната на топлопредаване. Хлабината между кондензатора на топлинната тръба и колекторната такава е запълнена с термопаста, която старее и влошава термоконтакта след време.

U-тръба:
   
Предимства:
> Суха вакуумна тръба;
> Система под налягене с произволна конфигурация;
> Ефективен топлообмен.
Недостатъци:
> Вероятност за разхерметизиране поради големия брой тръбни връзки;
> Липсва компенсация на температурните деформации, което води до огъване на U-тръбата и счупване на вакуумната такава при температурен шок, когато при загрят колектор навлиза студен топлоносител.

Коаксиални тръби:
   
Предимства:
> Висока устойчивост на вътрешен термичен шок;
> По-голяма топлообменна повърхност, водеща до повишена ефективност;
> Надеждност и дълъг експлоатационен срок.
Недостатъци:
> Усложнена конструкция;
> Вероятност от пропуски при некачествено изпълнение на връзките.
Отговори
#3
getca, използването на вода във вакуумните тръби зимно време е изключено като вариант. При спадане на околната температура под 0 гр продължително време ще доведе до замръзване на водата и спукване на тръбите. Необходимо е да се използва антифриз, но ако той е разреден лятно време поради прегряване на водата тя ще се изпари. Т.е. необходимо е да се използва чист етиленгликол, който има по висока температура на кипене, но е по скъп. за една тръба 58 х 1800 е необходимо около 3 L етиленгликол без да се отчитат количествата за останалият тръбен път. Решение на този проблем е използването на различен антифриз според сезона. Но все пак обикновена вода лятно време ще доведе до натрупване на варовик по стените и проблеми след време.
Медните кондензери в топлинната тръба (втората картинка) издържат до 250 гр, но остава въпроса какво ще стане при липса на необходимост от движение на антифриза лятно време. Тогава очаквам пак да се получи прегряване и изпарение на излишната вода.
За желаещите да пробват принципа на U-образната тръба мога да посоча следният линк за неръждаема гофрирана тръба: https://www.alibaba.com/product-detail/C...62568aPKiJ Малко неудобство в случая е твърде многото връзки и необходимостта на всяка да се осигури херметичност. Или варианта да се осигури последователно свързване на отделните тръби за да се избегнат връзките.
Точно за това ми харесва варианта с циркулацията на въздух в тръбите - той не може да се прегрее, при необходимост може да се изпуска прегрят въздух директно в атмосферата с цел предпазване на тръбите от прегряване (макар тяхната работна температура да е 300 гр). От друга страна въздух с температура над 100 гр може да се използва лятно време за изсушаване на различни неща или химикали използвани за отопление зимно време.
Отговори
#4
Честита Коледа, Bat_Vanko, здраве за теб и околните! Smile
какво да ти кажа за въздуха като топлоносител, ти си го знаеш. Вярно, че има някои предимства, но...дай да сложим на кантара и кусурите. Погледни картинките и ще видиш, че стремежа е да се елиминира въздуха между тръбата и отнемащото топлина тяло. Явно има причина за това. Затова писах, че има смисъл да грееш въздух и да го вкарваш директно в помещенията, подобно на Шоп-а. Ако грееш вода с въздух ще имаш ниска ефективност поради реч причини, писани вече в другата тема. За съжаление рефлекторите няма да спасят положението според мен. Та в тоя дух на мисли не е лошо да се направи някой опит за де се види как практически стоят нещата. Знам, че си наясно с тия неща, но аз да си кажа Cool
Иначе относно конструкциите с директно загряване на флуид в тръбите, актуална и ефективна е тази на последната картинка с коаксиални тръби. Вярно, сложно е да се направи в гаражни условия, но има редица предимства.
Отговори
#5
Измислих нов вид сваляне на топлинна енергия от вакуумни тръби Smile
Цялата система до бойлера се прави на принципа на топлинната тръба. Така се избягва ползването на помпа, замръзването зимата и прегряването лятото.
Във вакуумната тръба има медна тръба с лесноизпаряващ се флуид (спирт или подобно). Парите на флуида от нагряването се издигат нагоре към серпентината на бойлера, а охладените пари или вече втечнения флуид по другата тръба се връщат надолу и през чупка (тип U образна тръба) се вливат за ново изпарение.
Няма помпа. Не може да замръзне. Лятото не може да вдигне налягане и да гръмне. Най-много да се изпари целия флуид и да спре топлообмена.
А вакуумирането става много лесно (поне така казват Smile ). Оставя се системата отворена и се нагрява да почне изпарение. Парите трябва да запълнят целия обем на тръбната система и да изгонят въздуха. В този момент се запечатва тръбата. С  изтиването се получава и вакуума. От вакуума се получава и нискотемпературното изпарение.


Прикачени файлове Миниатюри
   
Отговори
#6
Здравей getca, целта на отражателя е да се намали броят на тръбите като се насочи по-голям светлинен поток към тях. Така със сравнително малка инвестиция се увеличава получената мощност. Предложението за коаксиални тръби е неприемливо при употреба на антифриз зимно време. Едно счупване на някоя тръба гарантира изтичане на всичкият антифриз, а той само за едната стъклена тръба възлиза на стойност около 7 - 8 лв. За група от 100 тръби можеш сам да сметнеш колко яко бие в кръста Big Grin . Разработвах и вариант за серпентина от медни тръбички, но това само като материали оскъпява конструкцията с около 10 лв на стъклена тръба. Знам че въздуха има много недостатъци пред водата, но е едно добро начало. Пък и винаги може да бъде надграден. Другото предимство е че може да стане проект за слънчево отопление на производствени или други помещения, които се използват само денем.
Отговори
#7
Ооо, Bat_Vanko Smile здрасти, здрасти!..Къде се затри, бре? Външната коаксиална тръба е затворена, тъй че няма как де тече антифриза при счупване на джама. Вярно, конструкцията е усложнена, но има редица предимства. Продават се такива панели, правени в БГ на доста прилична цена. Отражателите дават повече светлина към тръбите, но също има проблеми с тях като запрашаване, пътъмняване, изгаряне от слънчевата радиация. С две думи искат си поддръжка и то редовна за да има смисъл от тях.
valex, тя идеята добра, ама като се опънат тръболяците нали се сещаш къде ще иде жегата от парите Smile Иначе продават подобни панели със закачен от задната страна бойлер. Само дето не е с тръби, а по каналите циркулира фреон. Също както слънчевия изпарител за термопомпа. Идеята е къс път за топлината и съответно минимални загуби. Друг проблем би било връщането на кондензата от серпентина например. Такива работи се сещам  Cool
Отговори
#8
getca
Тя жегата дали ще бяга от тръбите опред на бойлера или отзад на бойлера (при бойлер при тръбите) към сградата е все едно и също. Пак си трябва изолация по тръбите. А в края на краищата при по-големи загуби просто пада КПД-то на системата - голям праз при безплатен изсточник Smile
 Идеята ми е бойлера със серпентината да е в сградата без помпи и други развалящи се и скъпи неща.
Завръщането на кондензата си става по естествен път както всяка друга течност си тече надолу. Само тръбите трябват да имат постоянен наклон.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)