MPPT
#1
MPPT - Maximum Power Point Tracking е конкетното ниво на напрежението на фотоволтаичен панел, при което отдаваната мощност (произведението на тока по напрежението) е максимална.

Ако панелът бъде натоварен повече или по-малко от оптималната стойност, тогава получената изходна мощност е по-малко от максималнада достижима.

   
(снимка: Wikipedia)

Например за единична клетка оптималното напрежение е около 0.35-0.45V (виж графиката). Така например за малките фотоволтаици (5V 3mA), за които писах в темата "Следяща слънцето система" са 10 клетки в серия, за които измерих максимална изходна мощност от 50mW при напрежение 4.5V.

Любопитен факт: при размер 5.3*3 cm са необходими 625 панела за достигане на 1 m^2 площ. При 50mW изходна мощност на панел общата изходна мощност е 31.25W. Очевидно ефективно заетата площ и ефективността на преобразуване са далеч под обичайното (около 100W за m^2).

   

Регулирането на MPPT в масовия случай се прави с прав повишаващ (boost) или понижаващ (buck) преобразувател с поддържане на константно входно напрежение.
Отговори
#2
Прикачвам още един документ, който показва графики на ефективността на панела спрямо температурата му. Точката на максимална мощност се измества в зависимост от температурата.

При по-висока температура на панела се понижава максималното изходно напрежение при (относително) постоянен изходен ток.

       

Източник:
https://www.victronenergy.com/upload/doc...r-MPPT.pdf


Прикачени файлове
.pdf   White-paper-Which-solar-charge-controller-PWM-or-MPPT.pdf (Размер: 2.32 MB / Сваляния: 629)
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)