Hardware notifications - Linux
#1
Information 
Идеяте е извеждане на съобщение при свързване и разпознаване на външна периферия към машината. Понякога това не се случва или е неправилно, така че съобщението би било полезно. Най често това са USB дискове/flash памети, принтери, скенери и подобни. Реално OS(ядрото) разпознава устройството на ниско ниво и го монтира към файловата система. Използва се UDEV подсистема за регистрацията на събитие по вкл./изкл. на външно устройство. За да знае OS какво да прави при регистрация на подобно събитие се задават правила(rules) в /etc/udev/rules.d/. Така може да се стартира малка програмка, извеждаща съощение на десктопа за типа на периферията.
Досега на Debian/Ububntu ползвах готов Python скрипт, който спря да работи след 9 версия на OS. Порових/почетох из мрежата и направих няколко правила с помоща на горните линкове. Нещата работят, но исках повече информация. Продължих с ровенето и попаднах на това. Добре, даже и deb пакет има, но не работи!.. Инсталацията минава без проблем и после няма никой. Е, след много експерименти и четене тръгна, но ми загуби маса време за изясняване работата на UDEV и самия bash скрипт. Като резултат работещи хардуерни известия и нови знания за работата на Linux OS. Има доста неща по скрипта още за корекция, но засега бива.
Съобщенията изглеждат така, има и звук...

[Изображение: 178160053-c31471aa-5786-4c5c-b946-3ba19294254f.png][Изображение: 178160061-19f5d212-e9b8-4ab6-b03a-f5d1e453ca22.png]

Корекций по скрипта:
  Премахната функция за говор(e-speek)
  Оправен проблема с notify-send съобщенията
  Премахнати стари устройства като флопи и подобни
  Променени звуци за по-добра чуваемост
За по-натам:
  Файл конфигурация - вкл./изкл. на звук/икони под въпрос???
  Добавяне на устройства като скенери, фотоапарати и др,
  Нови икони за визуализация
  Разпознаване на Flash карта, пъхната в USB четец
  Промяна на алгоритъма:
    1. Индикация на включено USB устройство
    2. Индикация на конкретен тип устройство - памет Flash, HDD, др.
Стресни се племе закъсняло,
живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб потомство иде цяло -
какво ще да му завещайш?
Иван Вазов
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)