Ирански ядрен физик убит от сателитно контролирана картечница
#1
Ето статията: https://www.mediapool.bg/iranskiyat-yadr...15429.html

Съдържанието на тази новина е доста спорно. Разделям новината на две части:
1. Картечница с ИИ
2. Сателитно управление.

Всеки радиоинженер има идея какво представлява една сателитна антена. Ако говорим за мобилна сателитна антена вече отиваме на съвсем друго технологично ниво - не само да приема, но и да предава (защото иначе това управление е лишено от смисъл). Това би било сложна антенна решетка, чиято наличност в Иран сама по себе си вече би трябвало да предизвика интереса на службите, просто защото са доста редки и скъпи. Самата антена би предизвиквала интерес, тъй като все по някакъв начин ще се забелязва, освен ако покрива на въпросния пикап не е направен от скъп радиопрозрачен материал, маскиран да изглежда като купето.

Втори въпрос: допускат ли закъсненията на спътниковата комуникация подобна скорост и прецизност?
Абсолютният минимум на връзката земя-космос при геостационарна орбита е около 120 мс (0.12 секунди). Ако тази картечница трябва да се управлява дистанционно, това означава земя-космос-земя за изпращане на някакви данни, решение от наземната (управляваща станция) и после още веднъж земя-космос-земя, т.е. до тук имаме 4*0.12 = 0.48 с = половин секунда и това е в идеалния случай. За половин секунда ситуацията на земята би трябвало доста да се измени, ако говорим за нападение в движение, особено пък на такава високопоставена фигура. 11 телохранители предполагат повече автомобили, а на някакъв пуст път някакъв съмнителен пикап да се мотае в такъв конвой ми се струва нереално.

Може да се допусне радиовръзка от спътник на ниска орбита, което променя нещата, но там явно изникват други въпроси.

Трето - ИИ: ами всеки китайски телефон с най-смотаната камера в момента разпознава пол и възраст, а какво остава за хубава оптика с някаква сериозна програма за разпознаване на образ... Но от кога това има общо с ИИ не зная.

Доста въпросителни около тази новина, но прави впечатление и друго - който го е думнал не е използвал дрон с ракета, вероятно за да не разпали скандал (високотехнологични оръжия с ясен произход, често проследими), и/или се е опасявал от ПВО на Иран.

В общи линии интересна новина за малко мозъчна гимнастика на студентите. Политическите аспекти на новината са богато засегнати в коментарите от линка.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)