Магнитен отоплител
#1
Двигател от електрически авто стъкла, с разпробит корпус и даден колектор на късо, дава задоволително високо КПД на преобразуване на механична енергия в топлинна такава. Експеримента е направен в маслена баня. Особенно подходящ е за преобразуване на вятърна в топлинна енергия. При нарастването цената на енергийните носители този източник не е за пренебрегване.
  Поздрави от Поера!
Отговори
#2
Здрасти, любопитно. Това е подобие на кавитационен отоплите. Някакви снимки?
Отговори
#3
Ха сега де?
 Въпросния двигател беше постоянно токов със статорни магнити. Корпуса е разпробит близо до лагерите за да има достъп на маслото до ротора и да го охлажда. На ротора с флекс бях направил нещо като Архимедов винт за да осигуря изпомпване на флуида. По принцип търсех ефекта на вихровите токове и затова колектора е даден на късо с премахнати четки. Но сега като се замисля може би е имало и някаква кавитация а и триене на маслото(нещо като ретардера при камионите). Така или иначе 500 Ватова дрелка зор виждаше при развъртането на отоплителя, а буркана с маслото в който беше топнат, след минута две- три не можеше да се държи от жега.
За съжаление снимки не мога да дам защото беше отдавна и постановката кой знае къде е забутана. Но идеята е за ефективни ветро и хидро отоплители.
Поздрави !
Отговори
#4
Мои колеги са еспериментирали с подобен магнитен отоплител и казват че не е свръх ефективен, но е лесен за реализация когато има достъп до ротационно движение. Схемата е следната: върху един изолационен диск се нареждат магнити в окръжност с редуващи се полюси N-S-N-S. Между магнитите се оставя разстояние колкото е размера на самият магнит, добре е магнитите да се залеят със смола. В зависимост от размерите и мощността на захранващият двигател диска може да бъде с повече слоеве (окръжности) магнити. Така се получава и по голямо натоварване и съответно отдадена мощност. Срещу равнината на диска с магнити се поставя лист от проводим материал - желязо, мед, алуминий и др. Добре е този лист да бъде малко по дебел - 3 - 5 мм. При въртенето на диска с магнити в проводимият лист се създават вихрови токове които го загряват. Ако се нагрява въздух най добре е листа да бъде стандартен алуминиев радиатор с по големи размери. В случая вентилатора може да се захване директно на същият двигател за да обдухва радиатора. Ако се загрява вода, листа трябва да бъде част от воден резервоар. С промяна на разстоянието между диска с магнити и проводимият лист се променя и силата на вихровите токове а от там и отдадената мощност.
Отговори
#5
Бат Ванко,
 ротационно движение в Природата почти няма, с изключение на Катерина...
  Започва с леко подухване и после отнася Къщата... Няма значение ураган ли е, или жена!!!

 


  Поздравления за хубавия пост
Отговори
#6
viepoer, сега ако ще се заяждаме и аз да попитам: при твоят "магнитен отоплител" ротационно движение ли имаше или линейно?
Ако нямаш какво смислено да кажеш по добре не отговаряй.
Отговори
#7
Не се коси Bat_Vanko. Просто използвах случая да интерпретирам един стар виц, а не да се заяждам. Ако не ти харесва заглавието в кавичките мога да го променя на:
   - Permanent magnet heater
   - Магнитен нагревател
 Иначе няма да е много трудно да се конструира линеен магнитен отоплител, подобно на пръчките с които аборигените добиват огън.  Smile
   П.п. Между другото магнитния отоплител съм го потопил в маслена баня не случайно. Известно е че магнититите при наличието на влага и високи температури губят свойствата си.

 Поздрави!
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)