Проект за Подпокривен въздушен слънчев колектор!
#1
Изложение юг-югоизток.
Наклон на ската-16°
Квадратура на ската-23кв.м.
Пик мощност:
      16-20kW
Отопляеми обеми:
    38 000 литра вода × 4100J
    500-650 кг. въздух × 1000J
Отговори
#2
Въздушният СК ще бъде изпълнен с метални керемиди в цвят керемидено червени наковани върху дървена скара. Горещия въздух ще бъде засмукван под металните керемиди посредством въздуховоди.


Прикачени файлове Миниатюри
   
Отговори
#3
Еех Тенеси, кам котката върху сгорещения ламаринен покрив???
 Нема снимки само готови файлове!

Ей го файла.


Прикачени файлове
.pdf   ИНСТРУКЦИЯ-ЗА-МОНТАЖ.pdf (Размер: 1.82 MB / Сваляния: 645)
Отговори
#4
Дайте файл за конвертиране на снимките, под 500Кб.

Дайте?!.. Има куп свободни програми за целта.

Между 11.30 и 14.30 слънцегреенето е около 2КВт часа на кв.м. При 30% ефективност на 23кв.м. колектори е около 15-18КВт/ч енергия, при около 80° на керемидите
  През другото време t°~25 -60° но с мощност което е достатъчно за отопление на една две стаи.


veipoer, пишеш много разводнено, на час по лъжичка. Постовете ще бъдат събрани в един, последният е изтрит. Вземи нарисувай и една схема, да се види какво и как.
Отговори
#5
Цитат:Между 11.30 и 14.30 слънцегреенето е около 2КВт часа на кв.м. При 30% ефективност на 23кв.м. колектори е около 15-18КВт/ч енергия, при около 80° на керемидите

Откъде изкопа тия 2кВт/кв.м?! А ефективността и температурата на керемидите с опит ли са установени или как?
Колега, тук се опитваме да пишем ясно, точно и конкретно, без излишни локуми, така че придържай се моля.
Отговори
#6
Колега Гетца, а колко е според Вас слънцегреенето по това време на годината между 11,30÷14.30 средно за нашите географски ширини? Ефективноста е малка защото нямам оптимален наклон, както и парников ефект, но пък квадратурата е голяма. Тия дни ще монтирам две турбини от аспиратор към въздуховодите. Проекта е в процес на изпълнение и засега резултатите са обнадеждаващи.
Колега Гетца, пуснете по яки снимки че с трици маймуни не се ловят.
Поздрави от Поера...

П.п.
Между другото, опитвате се да прривлечете Елпунто...
 До сега ЕЛПУНТО е инвестирал над 10 000лв. в Сл. отопление.
  Моя проект е 680лв и надвишава 3÷5 пъти неговата мощност.
  Поздрави
Отговори
#7
veipoer,

Ето тази програма се ползва за групово конвертиране на снимки:

https://bimp-lite.en.softonic.com/

Това кой кого привлича нещо не ми стана ясно... Това са твои интерпретации.

Ето тука -> http://analogov.com/showthread.php?tid=27 съм посочил няколко калкулатора за изчисление на мощността на слънчевата светлина. Някои калкулатори дават изчисление и на терена. Например за моя адрес дава сянката на планината. Цъкнах да видя какво се случва в с. Мрамор и максимума, който ми изкара (м. юни) е около 1100 W/m2.

ПС: ето тук има и информация за въздуха като топлоносител -> http://analogov.com/showthread.php?tid=121 Не четох внимателно точно какво се опитваш да направиш, но не ми допада много идеята с вентилаторите... Отиваме на една постоянна консумация от 100-200 вата, макар че остава вариант.


Прикачени файлове Миниатюри
   
Отговори
#8
MZK,
аз ползвам този калкулатор:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Изглежда не съм се изразил точно. Според калкулатора сумарната глобална енергия в интервала 11,30÷14,30 ч. е около 2100Вт/ч при 16° ориентация на ската. Соларната енергия преди и след този интервал са още по 4-6КВт/ч. Всяка температура на въздуха над 30° ме устройва защото няма да я ползвам за БГВ, а за целогодишно отопление на помещения. Разбира се с турбина, помпа и автомобилен радиатор лесно може да се сглоби система и за БГВ. Турбините са тристепени по 50;100;150Вт. 
 Ако разгледате инструкцията за монтаж на керемидите лесно ще можете да се ориентирате за целта на занятието, т.е. Активна покривна система за отопление. В Калифорния след две години ще бъде задължително разполагането на подобни системи при всеки нов строеж.
   Поздрави!
Отговори
#9
veipoer, човече...темата си я нарекъл проект нали така?! Е, къде е проектът, че нещо не го виждам. Инструкцията за монтаж на метални керемиди няма как да замести проекта с конкретната идея на автора. Зададох въпроси, отговор не получих. Не разбирам какво общо има колегата ELPUNTO и кой толкоз се е напънал да го привлича.
Та, или давай конкретни неща в цифрово и графично изражение, или дискусията е безмислена, щото четящите гадаят какво искал да каже/прави авторът. Вместо да ползваш калкулатори вземи измери няколко температури да се види реалността каква е. А за ефективност на цялата система може да се приказва едва когато реално влезе в експлоатация.
Имай на предвид обаче, че въздухът е лош топлоносител и иска големи сечения на въздуховодите плюс дебит. Отделно загуби, бактерии, прашуляци и т.н. С въздух 30-40град. няма да се стоплиш гарантирано. Ако пък го направиш, веднага копирам идеята Smile
Отговори
#10
Прилагам една осакатена снимка с технологичния отвор за въздуховода като самия въздуховод е около 60 см и е изведен на тавана на отопляваното помещение


Прикачени файлове Миниатюри
   
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)