Пиролизно горене
#11
Преди време ми попадна интересно видео за пиролизното горене.
Сега успях пак да го намеря
https://www.youtube.com/watch?v=2ZEb_gpRSyM
Отговори
#12
Здравей valex,

Може ли с 1-2 изречения да напишеш набързо за какво иде реч? Видеото е на руски и е 25 минути и бих имал известни затруднения да извлека информацията бързо.

Аз също последните 2-3 седмици обмислям плюсовете и минусите на пиролизното горене. При пълно стандартно изгаряне нещата изглеждат по-прости. Пиролизното... може би вече ако се прави синтезгаз и разни други магии...
Отговори
#13
Здрасти, mzk, руснака от видеото на valex е професионалист по топлотехника. Има купища негови клипове по ключови въпроси в областта. Повечето съм ги гледал. Дава мнго ценна информация, който иначе няма откъде да се вземе.
Относно конкретното видео - с две думи казва, че инвестицията в пиролизен котел е безмислена и го доказва в пет пункта - цена, КПД и т.н.
В крайна сметка всеки сам решава как да си харчи парите.
Отговори
#14
Резюмето се подразбира от заглавието на клипа. В една от точките сякаш обясняваше за някакъв вентилатор, а пиролизата е процес в излишък на въздух, ако съм разбрал правилно.

От моята обща култура, загубите в процеса идват от енергията необходима за загряването на вторичния въздух, този, който се смесва с пиролизните газове и те изгарят. Поне това основно ми се е загнездило в главата.
Отговори
#15
Точно така, в котела се нагнетява въздух с вентилатор, което значи високо КПД само при максимална мощност. Иначе ефективността рязко пада. Същото е и при пелетните котли. По тази причина човекът препоръчва пиролизният котел да работи с буферен съд за максимална ефективност. Коментира също и работата с дърва с висока влажност - 50-70% като безмислена. С две думи тотално и аргументурано опроверга рекламите на тези котли - изводът е ясен, мисля.
Отговори
#16
mzk

Прави анализ на рекламните послания на пирозните котли и обяснява едно по едно кое не е така.
1. Пиролизния котел не може без вентилатор
2. Понеже се продухва принудително въздух върху дървате казвам че това не е пиролиза - процеса на пиролиза трябва да е без въздух. Това е котел с горно горене.
3. Дървата трябва да са много сухи. Влагата не позволява да се стигне до пиролиза. Трябва <25% влажност на дървата.
4. Въздуха от вентилатора издухва пепелта и затова няма пепел в котела, а не че всичко се изгаря.
5. Не се удължава времето на горене. Времето се удължава ако се намали кислорода, но тогава не се изгарят добре дървата и се изхърля гориво. Препоръчва буферен съд (задължителен в Германия). Нищо по-икономично няма в котела
6. Няма и по-добро КПД.  Добавя се 130% излишък въздух за добро изгаряне (с излишък). Това е мза максимално КПД без излишно замърсяване. Голямата температура  на пламъка е заради бързото изгаряне на водорода с многото въздух. Но въздуга е много и студен . Заатопля се и азота който е излишен. КПД е във функция и от изходния кислород (нормално 5%). Ако има по-вече изходен кислород значи има излишък на въздух, който само охлажда и от там по-малко КПД.
Препоръчва вместо пиролизан котел да се купи буферен съд.
тук има продължение
https://www.youtube.com/watch?v=LwM_4W_-L4c , но пак казва същото.
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)