Проектиране на платки с KiCad
#1
Тук ще нахвърлям полезни линкове и информация при проектирането на платки с KiCad (Eeschema, pcbnew). Като цяло софтуерът е приятен, но има кусури, които трябва да се назубрят.

Обща информация:
http://diy-scib.org/blog/working-kicads-...management
https://www.pcbcart.com/article/content/...orial.html

Инсталиране на библиотеки.
Обичайно инсталаторът добавя и стандартните библиотеки. По-добре е обаче да инсталирате програмата без библиотеки, а да поддържате git хранилище, което да обновявате редовно, когато пожелаете.
модели (symbols) -> https://gitlab.com/kicad/libraries/kicad-symbols
корпуси (footprints) -> https://gitlab.com/kicad/libraries/kicad-footprints
Пътищата се настройват в Preferences - Configure paths. При първо пускане на програмата и настройване на тези пътища, при опит за отваряне на symbol или footprint редактора, ще получите съобщение за избор на таблица (не помня точното наименование, но трябва да изберете съответен файл). Този файл е:
sym-lib-table за символите
fp-lib-table за корпусите (footprints)
Като горните файлове се намират в съответните директории.

Eeschema
http://store.curiousinventor.com/guides/..._to_layout

Като цяло в KiCad се работи бързо и удобно с клавишните комбинации. Списък на асоциираните клавиши може да видите от Help -> List hotkeys или натискайки Ctrl + F1.
От възможностите поставяне на символ (place symbol), захранване (place power port), писта (place wire) към основната функция - избиране (select item) се преминава с Esc. Самите функции се избират с:
a - place symbol - добавяне на компонент
p - place power port - добавяне на захранвания и маси
w - place wire - добавяне на писта
l - place net label - добавяне на "етикет", наименование на писта. Целта е да се именоват пистите/електрическите връзки, за да не се превърне схемата в паяжина.
e - edit - редактиране на символа - референция, стойност, футпринт и др.
m - move - премества селектираното (или намиращото се под мишката)
Del - изтрива селектираното или намиращото се под мишката.
 • Добавянето на библиотека към sch файла става от Preferences -> Component Libraries.
 • (да допиша добавяне на пътищата в .bat файл и зареждането при всяко стартиране?)
Pcbnew

 • Ротацията на елемент става с преместване на мишката върху него и натискане на клавиша r (дясно завъртане). Не е нужно кликване.
 • Преместването на елемент става с преместване на мишката върху него и натискането на клавиша m (move). Не е нужно да се кликва. В случай, че под мишката има повече от един обект (текст и т.н.) излиза уточняващо меню.
 • Добавянето на дупки (via) става със същия инструмент за писти (виж десен бутон, place through via след първоначално кликване върху слоя) или v.
 • Изминатото разстояние (с мишката) се вижда в долния десен ъгъл, dx и dy се нулират с шпация (space, интервал).
 • Размерите на пистите могат да се зададат (предефинират) от Design Rules -> Design Rules -> Таб Global Design Rules -> долу вдясно Custom Track Widths. След като си запаметите няколко размера (аз ползвам 0.1, 0.25, 0.5, 1 mm, при чертаенето на писта се избира десен бутон -> Select Track Width
 • При очертаването на размера на платката и полигони е удобно курсорът на мишката да се промени с бутона Change cursor shape (шести бутон от лявото меню) - показва хоризонтала и вертикала през целия екран върху позицията на курсора.
 • Външен контур на платка: https://www.wayneandlayne.com/blog/2013/...pcb-edges/
 • Добавяне на полигони: https://www.wayneandlayne.com/blog/2013/...urs-fills/
 • Запълване (fill) на всички полигони става с бутона b, а очистването с ctrl+b. Или десен бутон -> Zones -> Fill/Unfill
Отговори
#2
Здравейте всички, имам подробно запознаване с ръководството за кикад тук, надявам се да ви помогна, https://www.wellpcb.com/kicad-tutorial.html
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)