Свръхефективен LED
#1
Случайно попаднах на една статия, която цитира повишение в изхода от 2 пъти, за съжаление с много малки сойности - мощността е измерена в пиковати.

Накратко обяснението е, че колкото е по-ниско захранващото напрежение на светодиод, толкова е по-ефективен. Хората са го захранили с 30 пиковата и са измерили светлинен поток от 69 пиковата. Не съм запознат с физиката на процеса, но в директен превод статията пише

Цитат:"... при възбуждане от определено напрежение електроните и дупките имат определена вероятност за генериране на фотон. Изследователите не са се стремили да увеличат тази вероятност, ..., а са се възползвали от малки количества излишна топлина (?), за да излъчат повече мощност от консумираната. Тази топлина идва от вибрации в атомната решетка, които възникват от ентропията.

Този процес охлажда леко свеотиода, карайки го да прилича на термоелектрически охладител. Тъй като охлаждането е недостатъчно за практическо приложение на стайна температура, потенциално ефектът може да се позлва за осветление, което не отделя топлина. Използвано като термопомпа, устройството може да се ползва за охладители без движещи се части или дори за генериране на мощност.


И така, това напълно оправдава изработването на генератор на енергия, който конвертира топлинната енергия от околната среда (да се уточни в какъв - светлинна, електрическа).

Лично на мен този подход ми вдъхва най-голямо доверие и отговаря на опасенията, надигащите сред СЕ търсачите (с оглед употребата в обществото).

Реално погледнато този екип прави т.нар. "студено електричество". Въпросът е при какви условия, а именно много ниска мощност и в p-n прехода.

Източник: https://phys.org/news/2012-03-efficiency.html
Отговори
#2
Условията са 135 градуса по Целзии и 10 на -9 вата светлинна мощност.
Според мен апаратурата им е засякла и термичното излъчване в областта на максимална чувствителност на апатурата.
Все пак статията е от 2012 и досега щеше да се разчуе може би.
Отговори
#3
Прегледах статията. Не твърдя, че ми е много ясно, но са направили някакъв собствен светодиод с дължина на вълната над 2000 nm, което е далеч от видимия спектър. Доста е далеч от нашите експериментални условия. Но концепцията полупроводник при определени условия да се превърне в термопомпа ми допада.

Някой да се е сещал за СЕ експерименти, в които активният елемент да не е бобина да речем, а някакъв полупроводник? Целта е, например елемент на Пелтие, при определени условия - да речем сигнал с определена честота, да се охлажда, без да генерира топлина...  Huh
Отговори


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)