Аналогов
Сериен резонансен конвертор - Версия за принтиране

+- Аналогов (https://analogov.com)
+-- Форум: Практика (https://analogov.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Форум: Захранвания (https://analogov.com/forumdisplay.php?fid=12)
+---- Форум: Импулсни захранвания (https://analogov.com/forumdisplay.php?fid=16)
+---- Тема: Сериен резонансен конвертор (/showthread.php?tid=17)Сериен резонансен конвертор - mzk - 31-10-2015

Здравейте.

Само за информация прикачвам 2 статии на един от ръководителите ми, по проектче, което обмисляме да осъществим с цифрово управление, ако някой ден се намери време.


RE: Сериен резонансен конвертор - mihail.kuzmov - 14-11-2015

mzk, от доста време умувам над схемата. В крайна сметка идеята ми е, може ли като AC-DC converter да захрани Е.лизер като ефективен преобразовател ? И не ала-бала работа а изход от 3 Кw. за 100 серийни клетки. Споменава се идентичност с класическите smps в токов режим. Не съм правил кой знае колко ключови захранвания, за да кажа че имам опит да преценя. Разполагам с ферит Е80, но до сега не съм направил никакъв сериозен проект с него. 
За сведение ползвам безплатният софтуер на Power integration - начална страница https://www.power.com/
от тук директен линк за сваляне на софтуера  Pi Expert https://www.power.com/search/site/pi%20expert/


RE: Сериен резонансен конвертор - mzk - 15-11-2015

Кузмов, моето лично мнение е, че захранването на Е. трябва да е максимално семпло, в този смисъл автотрансформатор и синхронен изправител може би са най-ефективното решение.

Преди време, докато все още проявявах сериозен интерес към разлагането на водата, разсъждавах върху конструкция на клетка, която се преоразмерява за максималното входно напрежение, така че регулирането на входната мощност да се получава от вариации в самия товар.
Това става като две или повече съседни клетки се окъсяват, намалявайки общия работен брой. Естествено тук е необходимо собствено пълнене и разреждане на всяка клетка и т.н., за да няма мостове между тях и т.н., но може би това е неадекватно решение за реални работни условия.


RE: Сериен резонансен конвертор - getca - 16-11-2015

Здрасти, Михаиле, тук съм писал нещо -> Мощно модулно захранване. Иначе да сътворяваш моноблок 3kW, хмм...е дооста сериозна задача. Ефективността на класическия PWM е ясна, но може да се повиши със синхронни детектори. Е, усложняват се нещата, но високата ефективност си има цена. Резонансните решения не са за любителски условия.


RE: Сериен резонансен конвертор - mihail.kuzmov - 16-11-2015

Уф ! Разбира се че съм го прочел отдавна.  Моноблок 3 Kw хич няма да се захвана да правя. Но и твоята идея си има проблем, както сам написа. Знаете ли ? До сега има само един начин който не съм пробвал. Нямам налични акумулатори. Цялата логика ме е довела до ток  "права черта". Каквото става, да става вътре между плочите или тръбите. Ще трябва да отделя време да изследвам, защо графиката  на тока след като прибавих последният Е. реплика на Ст. М. има невероятни високочестотни хармоници. Това ме изненада в началото и си мислех че нещо не съм вързал както трябва.  Дали това внася някаква промяна в добив, ефективност не зная за сега. Ами да, трябва да разбера  !!