Аналогов

Пълна версия: Терморегулиращ вентил (ТРВ) / TXV/TEV - Thermostatic Expansion Valve
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Източници:
http://www.ac-heatingconnect.com/how-the...-txv-work/

Много добро обяснение: https://www.youtube.com/watch?v=oSLOHCOw3yg

ТРВ регулира количеството хладилен агент течна фаза навлизащо в изпарителя. Ролята му е да прецизира точката на прегряване на фреона без да допуска течна фаза фреон да навлезе към компресора. По този начин ТРВ клапанът увеличава ефективността на термопомпата в различните режими на работа.

ТРВ дроселира фреона към изпарителя (идващ от кондензатора). В другия край на изпарителя се разполагам ампулата на ТРВ клапана. Тази ампула измерва с колко фреонът се е загрял преминавайки през изпарителя (температура на прегряване). Изпарявайки (бъдейки в някаква пропорция течност и пари) фреонът поема енергия (увеличава латентната си енергия), но не променя температурата си. В момента, в който фреонът напълно е преминал в изпарена фаза, той не може да увеличава латентната си енергия повече и фреоновите пари започват да повишават температурата си (това е прегряването). ТРВ клапанът регулира именно температурата на прегряването.

За довършване:
- за какво не трябва да се ползва ТРВ.
Реално ТРВ е регулатор на налягане и създава отрицателна обратна връзка за поддържането му преди изпарителя. Има подобни регулатори за флуиди, но при тях има само един параметър - налягане, докато при фреона има два в зависимост - t=f(P). ТРВ следи температурата на фреона(t) и я поддържа чрез регулиране на налягането(P). Явно целта е да не се допуска течна фаза към компресора и фреоновите пари да излязат оптимално прегрети от изпарителя. Като се замисля това оптимално би трябвало да зависи от температурата на средата от която се отнема топлина.
В първия пост да е написано ясно, но с други думи целта на ТРВ-то е да се използва ТО оптимално.

Иначе може да се много малко фреон, който да си минава изпарен през по-голямата част на ТО или обратно.

ТРВ по принцип не е предпазител за течна фаза (!), макар да се случва И това.

Сега тук идва един интересен въпрос- електронните ТРВ-та изпозлват само температура, но температурата на прегряването е разликата от изходящата измерена температура на ТО и входящата t=f(P), както си написал. Ами сега...?