Аналогов

Пълна версия: Концепция за фотоволтаично електрозахранване
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2
Магазини на ФВ панели:
http://ledstorebg.olx.bg/
http://olx.bg/ad/solaren-panel-poly-crys...5IRIY.html
http://olx.bg/ad/solaren-panel-5w-10w-20...5QcKV.html

Акумулатори:
http://koorteh.com/batteries-lyp.htm
3 или 4*40Ah

Вариант за зарядно:
iMax B6 (SKYRC оригинално или клон), ограничено до 50/80W.
Продължавам с коментар след днешната ми среща с ELPUNTO, от когото научих доста тънкости.

Като начало има 8 фотоволтаика - по 4 на изток и запад, с равнина успоредна на покрива. 2 kWp мощност. В слънчево време с променлива облачност спокойно докарват по 1.5 kW моментна мощност, което предвид:
- разположението (липса на оптимална елевация и азимут; не сочат на юг);
- инвертора (PWM, а не MPPT);
- малкия капацитет на акумулаторите (защото като се заредят, ако няма консумация, произведената енергия не се консумира!).

Панелите минават през инвертор 5kW пикова или 4 kW номинална мощност (предполагам, че е чист синус, което си е като качествен online UPS), изходното напрежение е регулирано.

Възможните подобрения по системата, с които предполагам производителността може да се вдигне с 20-30% са:
- тракер;
- MPPT;
- принудително натоварване.

Принудително натоварване ще рече, че като няма никаква консумация в домакинството, а батерията е пълна, се включва някакъв избран консуматор - печка ли ще е, да топли мазето, банята или нещо от сорта, за да се оползотворява моментната налична енергия.
Продължавам с "тънките" сметки.

Инвестицията за ФЕЦ е в 3 основни групи:
- ФВ
- инвертор
- акумулатори

ФВ се намират вече за горе-долу 1 лв / W.
Инвертор (обикновено комбинирано устройство следящо заряд/разряд + MPPT/PWM + чист синус сфазиран с мрежата) - около 2000 лв / 2-3 kW мощност.
Акумулатори - писано е в другата тема.

Основните компоненти за оптимизация са инвертора и акумулаторите. Китайците се ориентират към решение, с което се ползват само ФВ + сфазиран инвертор с MPPT (свързан към ФВ от една страна, а от другата към мрежата).
Те се продават с цена 100$/kW мощност, което обективно сигурно е на половината. Цената въпреки това, ако КПД е >85% и реална ефективност при 500W пак е доста разумно решение. Предстои да се тества.

За местоположение на къща на северен склон с голямо време на сянка през зимата (поради профила на терена) според горепосочените калкулатори се получава средна добита енергия от септември до април вкл. 400 kWh (съобразени са ориентация на ФВ панелите + 14% системни загуби).

При сегашните цени на дневната електроенергия (около 0.23 лв/кВт/ч) това е спестена енергия на дневна тарифа с цена от около 100 лв годишно.

Нарочно взимам периода от септември до април, когато в домакинството се очаква средна дневна консумация да не пада под 1 kW, т.е. създадената от фВ енергия ще се консумира изцяло в домакинството. През лятото производството ще е по-голямо, а консумацията по-малко, което създава неудобен момент (какво става с отдадената енергия в мрежата, как се таксува и т.н. и дали може да се буферира по някакъв начин, различен от химичния).

Така грубата сметка за изплащането на инвестицията става около 10 години - отново е твърде дълъг срок за реалностите в България.

В цялата тази инсталация предстои експериментално сравнение, което да покаже доколко теоретично пресметнатото отговаря на истината.
За протокола - новите цени на електроенергията за битови потребители (от началото на м. юли) са поскъпване на дневната тарива с 8% и поскъпване на нощната тарифа с 15%. Новите цени (крайна с ДДС) са ~22.5 ст./кВт/ч дневна и ~13.9 ст./кВт/ч нощна тарифа.

Напомням, че целта на тези експерименти е да се утвърди методологията за пресмятането на реалното годишно производство от ФЕЦ, което зависи от броя слънчеви дни, географското положение и т.н., а инсталираната мощност не е пряко изражение на дневното производство Big Grin
Такаа, пристигна синхронизирания мрежов инвертор, китаец, КПД 86%, макар че при малък товар докара към 90%. Цената му е 100$ с транспорта до България с DHL, като сложите 24 лв обработна на документи DHL + ДДС и цената му става към 230 лв. Така инвестицията за ФВ панел + инвертор до момент възлиза на малко под 500 лв. Мощността на инвертора е 1000W, така че предполагам ще работи нормално до 800W.

Обявата в AliExpress: https://www.aliexpress.com/item/1000W-Gr...07775.html

Store:
Mars Rock Science Technology Co., Ltd.

Изпращането на стоката се извърши за 1 седмица (докато китайците викнат DHL) и още 5 работни дни за обработна на пратката в нашата митница. Време на транспорта от Китай до България - под 30 часа Big Grin

Сертифициран е по различни изисквания, от които по-важното е може би islanding protection (не зная как точно да го преведа, но е изключването на инвертора от мрежата при отпадането на мрежовото захранване с цел превенция на инциденти). Естествено много хора смятат, че товара на самата мрежа е достатъчен, че да го събори и да изключи по претоварване, но се оказва, че си има доста методи за анализ на тези ситуации. Как точно е реализирано не знам.

Китайците имат няколко различни варианта с някакви разлики, така че ако ще купувате ги питайте изрично за модела, който поддържа MPPT, чист синус (true sine) и е съобразен с напрежението на вашите ФВ панели (единият вариант е за по ниско постояннотоково напрежение).

Моят вариант има 2 светодиода - червен и зелен. Червеният е за грешка и може да светне при най-различни условия. Зеленият свети постоянно при установен MPPT, мига по време на установяването на MPPT.

За сега основен кусур на инвертора е следния - при засенчване на (част) от панела се получава пад в напрежението. При установена работа в оптимален режим (MPPT) инвертора засича пада на напрежение, моментно изключва целия товар (ФВ панелът работи с напрежение на ПХ). Започва повторно постепенно натоварване до установяване на MPPT.

Работата е там, че при плавно (облачно, не изкуствено) засенчване днес този проблем го имаше.

Още малко информация. Логиката на масовите битови електромери (предполагам и промишлени) е да измерват напрежението и големината на тока. Точка по въпроса.

Това ще рече, че електромерът пресмята мощността и респективно енергията спрямо големината на тока и напрежението.

Измерването на посоката на тока в обикновените електромери би увеличило възможностите за манипулация на електромера, в превод - кражби.

Ето защо използването на синхронизирани инвертори в мрежата освен всичките условия за безопасност трябва да преустановяват производството при липса на товар в домакинството. В противен случай върнатата енергия в мрежата ще се таксува като консумирана.

Има много коментари, но китайците са обмислили и този вариант:
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=2914
Ebay обява: "1000W solar grid tie inverter with power limiter prevent extra power to grid"
http://www.ebay.com/itm/1000W-solar-grid...qJf8OwCbLg

Електрониката в обявите не ми харесва, затова обмислям свой вариант.
Кабелите на ФВ панела се съединяват посредством MC4 конектори. Произвеждат Филкаб, намират се във vikiwat и други магазини. Пускам линк към спецификация:

https://en.wikipedia.org/wiki/MC4_connector
http://www.unicad.bg/pv_connectors.htm

По отношение на горепосочения инвертор се появява един казус - изглежда има минимална мощност, под която не регулира, т.е. не работи. Предстои да се установи точно.
Струва ми се, че някъде бях писал за идея да се ползва директно 220VDC конвертирана мрежа при домакинство с ФВ и/или подобни източници, да са е минимизират загубите от преобразуване.

Възникнаха два въпроса:
- при постояннотоково захранване ключовете са различни. Например релета за по 250VAC са с рейтинг 40VDC.
- Ще бъде използвана само половината от целия изправител (където ги има) - реално пиковият ток трябва да е много по-малък, но все пак цялата мощност не е разпределена върху двете половини на греца.

За сега идеята за постояннотокова домашна електроинсталация би следвало да се разглежда с особена предпазливост, предвид и неблагоприятното влияние на постоянния ток върху физиологията на човека (безопасност).
Днес пробвах да излъжа инвертора за работа в off-grid режим. Свързах обикновен 24-220V изолиран траф посредством автотрансформатор към мрежата (за да взема по най-лесен начин 50Hz синус). Целта беше да подавам регулирано променливо напрежение към AC изхода на инвертора, енергията от мрежата да е само за "симулацията" на синуса.

Оказа се, че принципът отчасти работи. При малък товар свързан паралелно на инвертора се получава така, че той не следи разликата между инверторното и мрежовото напрежение. Не само, че не регулира, но и не ограничава по максимално напрежение (да речем 240 или официално - 260 по етикет, максимално), а напрежението стигна до 300V, при което спрях експеримента.

Теоретично ако се консумира цялата енергия на инвертора може да се ползва, но цялата система става голям сбирщайн с никакви параметри.
Проблема според мен е следния:
Инвертора се стреми да вдигне малко напрежението над мрежовото за да пусне тока обратно към мрежата. Понеже твоята "мрежа" от трансформатора не е твърда напрежението става по-високо от 220. Инвертора отчита повишението и вдига още напрежението и така докатолкото може се зацикля повишението.
Страници: 1 2