Аналогов

Пълна версия: Различният дизайн на Кузмов
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Здравейте ! Напоследък темата "бедини" е доста коментирана в "мазето". Появиха се и тук коментари. Аз вече изразих мнение което вероятно сте прочели. Позволих си да отворя нова тема с предложение да коментираме различен, нов дизайн. Потърсих из мрежата нещо подобно, но за сега не съм открил. Идеята ми е продиктувана от преди доста време от патента на Bedini.
http://www.google.com/patents/US6545444                                                                                                                                    Анимация по този, може би оригинал.
https://www.youtube.com/watch?v=vd2172V0w_Q
Съвсем очевидно, на репликаторите им се вижда сложна тази работа и се занимават с опростен вариант масово. 
От моя гледна точка в този патент виждам редица недостатъци, които основно се свеждат до загуби от различен характер. 
Тук, за да опиша моята концепция ще ползвам за сравнение този патент и това което се пише в "мазето". Ще се опитам в най разбираем вид да опиша и покажа, как виждам нещата в по ефективен план. След като завърша, ще помоля за коментари от ваша гледна точка. Аз си мисля че това е мн. по добър дизайн, но принципа да мислят повече глави може да отстрани грешки и да внесе нови виждания. 
Предварително ще ви помоля да се абстрахирате от това че използвам read контакт и реле, че механично нещата изглеждат "паянтово" и т.н. недостатъци. Лично на мен не ми пречи да проверя принципа, работи или не ? 
Първото нещо което ми се наби на очи в патента е разположението на магнити и бобина. 1/ не се използва другият полюс на магнитите 2/ противоположният край на бобината излъчва ЕМИ (елктро-магнитни-излъчвания) или EMI.  3/ за да се осъществи движение. power coil winding (задвижваща или двигателна) намотка осъществява "удара" си успоредно на радиуса към оста, магнита в следствие началният момент е принуден да се изплъзне. За мен, това е недостатък на такта-бутане. Този такт пречи да се развият високи обороти.
Новото разположение на магнитите вижте на видеото. Вижда се и генериране на чист синусоидален импулс в/у някаква бобина от газова уредба.
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing
Следва продължение !!
Продължение !            На това видео виждате разположението на бобините.  https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing
Горният полюс на магнита е S долният N. В същност това са два магнита които се само-поддържат. Бобините са вързани паралелно (съответно начало край) така че когато се подаде напрежение полюсите им да са едноименни с тези на магнита. Така се осъществява (точно по Bedini) такт бутане. С тази разлика че разположението използва двата полюса на магнита. И още ? "Удара" става насрещно към магнитите а не към оста. Това обаче не премахва не еф. удар както е при Bedini. Вместо да "блъскаме" по радиуса към оста "блъскаме" отдолу и отгоре, сякаш ще искаме да сплескаме магнитите. Ефекта е пак изплъзване, ако магнита е минимално мръднал от центъра в коя да е посока. 
Директно от мрежата чрез грец зареждам кондензатор. Достатъчно малък капацитет че да се разреди докато магнита пристигне до противоположният край на бобината. В противен случай магнита ще бъде отблъснат. Така се осъществяват няколко оборота по инерция. В/у бобината отстрани се генерират синусоидални форми. 
За да използваме ефективно излъчените ЕМИ от двата (не работещи) края на бобината трябва да сложим още два диска и две бобини. Така стават три диска и четири бобини. Пак имаме два излъчващи края на бобини, но еф. като цяло е повишена, както и мощността. Така вече можем да прибавяме неограничен брой дискове, като запазваме все тая ефективност но ще увеличаваме мощността.
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing
Следва продължение !!
Продължение ! Ефекта който не може да се избегне !
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing
Тук вече, двигателните бобини въртят ротора.  Навити са вторични намотки в/у тях. Давам на късо намотките. Забелязва се намаляване на оборотите. Премахвам късото. Забелязва се увеличаване на оборотите.
Забележимо по голямо излъчване на EMI от бобините спрямо индуктираното от магнитите.
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing
Следва продължение !

За сега финал ! Може да коментирате. Как ви се вижда тая джаджа ?
Това е най-интересният клип. На диска се виждат, червена и черна стрелка. Стартирам в настроена посока бутане (червена стрелка). Без да изключвам се опитвам да сменя посоката. Успявам и вижте какво става с оборотите. Принуден съм да изключа захр. за да не се разхвърчат магнитите. Вече счупих и загубих 8 бр. Странното  обаче че оборотите не намаляват сякаш имаме самозахранване. А няма от къде ! Освен ако става през контактите на релето връщане на индуктирана енергия от свиващото се поле (back EMF). Захранването на релето остава включено. Мислех че е по инерция но се върти по малко когато изкл. захр. на релето. Е това умувам 2 седмици. При положение че е пред мен не съм сигурен какво се случва ? Освен това при тези обороти надали read контакта и релето смогват.
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing
В същност, оборотите намаляват и диска спира да се върти. Успях обаче да направя нещо по интересно. Захраних джаджата с батерия от лаптоп 5000 mah. Изкормена електроника и преминала през "бедини" на Yoro. После разреждана и зареждана няколко пъти. Дори и презареждана 2 пъти но под контрол, бавно да не загрее с постепенно увеличение на напрежението, при константен ток. И така тези батерия 2 дни въртя джаджата без да загуби дори стотна от волта. От вторични намотки връщах back EMF с един диод. Нещо като обратна връзка. Импулса е затихващ, двуполярен и не може да се изправи с обикновен грец. Трябва шотки или бързи диоди. Още не съм направил бърз грец. 
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing   това е импулса на бавни обороти
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing   тук увеличавам напрежението на двигателните бобини до 50 v и импулса вече на бързи обороти.
Освен това се пробвам да хване инерциалният момент чрез електромерният диск. Реално при натоварване на вторични очаквам по високите обороти на диска да подпомогнат ефирно диска с магнитите. Това е под въпрос ? Нямам оптичен оборотомер за да видя реално как стоят нещата. Изобщо възможно ли е ? Все пак инерцията на свободно въртящ маховик би помагала ??
Здравей, може ли да пуснеш все пак една пълна схема под формата на картинка? Видях тези от патента на Бедини, но все пак...
Ако диска се е въртял 2 дни, тогава друго освен да смениш батерията с кондензатори не се сещам. Там по-бързо ще си проличат разни изменения... Освен ако енергията не се добива в електролита на акумулатора, т.е. цялата схема действа като модулатор на средата, която зарежда товара (в случая акумулатор)... Това обяснение е доста шашкащо, но не трябва да бъде изключвано.
(05-12-2015, 01:30 AM)mzk написа: [ -> ]Здравей, може ли да пуснеш все пак една пълна схема под формата на картинка? Видях тези от патента на Бедини, но все пак...
Ако диска се е въртял 2 дни, тогава друго освен да смениш батерията с кондензатори не се сещам. Там по-бързо ще си проличат разни изменения... Освен ако енергията не се добива в електролита на акумулатора, т.е. цялата схема действа като модулатор на средата, която зарежда товара (в случая акумулатор)... Това обяснение е доста шашкащо, но не трябва да бъде изключвано.

До края на тази седмица съм извън Пловдив. Ще имам в предвид да нарисувам, за да внеса яснота. Важно е да направя грец с шотки за да кача горе отрицателната полувълна.  Идеята на Бедини, да зарежда кондензатор, след което да го разрежда в батерия не ми се нрави. Има очевидни загуби. За сега нямам идея как да стане по ефективно. Ленц ефекта е доказан, макар и с късо. Може би ще е по благосклонен в друго изпълнение, но какво ? Ще му мислим като стигнем до някъде ! Е, ако има енергия от някъде ще е мн. приятно ! Дали ?
Здравей MZK ! Спретнах набързо картинката ! Надявам се да е по ясно вече ! Варианта не е изпробван в този вид с шотки грец ! Мисля че ще е по добре ! Ако иска някой в този вид да го прави е мн. лесно. Само една основа държач за CD трябва за база на въртележката. Моята е от дискмен от близкото минало, държача е монтиран на оста на моторчето. Моторчето оказва малко съпротивление но като цяло почти не пречи. Може и от плеър само централната част да защипва диска. После е лесно. Магнитите са 20х2мм. със сила на прилепване 2 кг. ! Общо 8 магнита ! При ниски обороти се самоподдържат но при високи изхвърчат. Намерих им чалъма като пробих дупка напълних я с локтит и от двете страни лепнах магнитите, сега вече не хвърчат. 
Бобините може всякакви за начало но стават  добре от К нула 220v ако имаш латер да регулираш от нула до 200v. на мястото на батерията от схемата ! Общо взето може да се направят мн. проби с тая джаджа. Това за двигателя.
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing
Заслужава си докато се стигне до решение. Аз вече поръчах 40 магнита от China f30x3mm NdFeB N52  най яките. По принцип аз съм фен на високата скорост без ядро в бобината. Братята х..американци вече са го направили и това ме окуражи !
http://quantamagnetics.com/
Тяхното е по различно в някои отношения но принципа е същият. 
Поздрави ! 
P.S. питайте ако някой се реши да прави за още подробности
Вече е изпробван ! Шотки променят нещо ! Но в крайна сметка имам два положителни импулса ОЕДС ! Кой знае защо вторият е по малък ? Не помня как навих вторични ! Като на майтап, може и да не са с еднакъв брой ! Така или иначе ще пренавивам ! За сега май че съм на граница ! Като вкл. ЦК импулсите остават само игли ! Така работи час и батерията не падна дори стотна ! Любопитно ! Не ми се вярва да има самозахранване ?? Трябва да махна релето, да го заменя с MOSFET, средно харчи 15 ма. моторчето отдолу и то пречи малко. 
https://drive.google.com/file/d/0Byxk88A...sp=sharing