Аналогов

Пълна версия: Bedini на Yoro
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Здравейте,

Доколкото разбирам за този генератор ще са нужни не малко средства, 2.5 кг на бобина -> 12.5 общо... Да не говорим, че си е и механика, а аз например съм гол и бос с всякакви движещи се неща Smile

В темата в мазето намерих за полезни тези постове ( http://mazeto.net/index.php/topic,7375.0.html )

В тези постове открих полезна информация:
281 - Майстора52 http://mazeto.net/index.php/topic,7375.m...l#msg72841
290 - moco http://mazeto.net/index.php/topic,7375.m...l#msg72855
322 - dymelsoft http://mazeto.net/index.php/topic,7375.m...l#msg74872

324 - dymelsoft http://mazeto.net/index.php/topic,7375.m...l#msg74876

И така, честота на импулсите - 110 (+/- 10Hz). Кзап - 170-250 мс (40 kHz).


Цитат:Обяснявам сериозно не защото не схващам "бъзикането", а за възможни решения на други колеги.
Чисто практически - с бобинарката на снимката. На нея в момента има три "захранващи" макари (тези отдолу), от които изтеглям проводниците с фи 0,5 в паралел от 3х600 - навитата макара отгоре вляво, и на макарата вдясно, която се навива в момента и съдържа 3х65 навивки.
Чисто теоретически - схемата на Бедини с бифилярка - две паралелни намотки от по 600 навивки. На втората снимка - не съм я чертал аз, такава си беше.
...
Използвам популярния термин "би-филярка" означаващ за мен Две Паралелни намотки в една бобина, т.е. 2х600 или 2х800, или 2 х N-namotki.
Другия термин "три-филярка" - съответно три паралелни намотки от по еди колко си навивки.
Имам и "четири-филярка" от 4х350 навивки с фи на проводника 0,8 мм - на първата снимка - бобината най вляво.
На втората бобина (от ляво надясно) имам 3х330 навивки. Тя беше вързана в схемата показана на клипа. При нея две от намотките са:
1 - тригерна - към потенциометъра и базата на транзистора,
2 - "товарна" - към колектора на транзистора и към батериите и
3 - в схемата на третата снимка просто добавям трета намотка в бобината и я свързвам през Грец към високоволтови кондери - бяха два бр. по 180мкф за да се получи нещо подобно на схемата показана на четвъртата снимка

Цитат:Не искам да взимате коментара ми за най-верния, но опита ми с бединката си остана само опит. И както винаги на шега налепих схемата по-долу и о, чудо! Тръгна от раз с малки изменения в намотките. Използвах топфкерн с външен диаметър около 30мм. Зарежда осем стари н.кадмиеви батерии постоянно с две градински соларчета. Супер вещ се получи при условие, че винаги има светлина на терасата [Изображение: smiley.gif]

Цитат:Здравейте, днес се видях лично с Жоро. Още осмислям видяно [Изображение: smiley.gif]. Това, което мога да кажа е, че съм мотивиран да си направя тази машинка [Изображение: smiley.gif].  Теста който направих и за мен няма обяснение. Взех със себе си два малки тягови акумулатора 12V/5Ah, които са на повече от 5 години с много намален капацитет, но без прецакани клетки. Това което ме впечатли е именно скоростта, с която се заредиха и двата акумулатора (в паралел). Това на което станах свидетел е, че за по-малко от 5 мин. (една цигара време [Изображение: smiley.gif] ) напълно разредени акумулатори (10V при товар 2А) се заредиха до 15.6V и повече. След това с товар от 5А, приложен към същите акумулатори за повече от 15 мин. спадът на напрежение стигна едва 11.5V и не ми се чакаше пълен разряд. За мен това е повече от удивително. Друго, което за мен е меко казано странно, е зареждането на акумулатора с приложен товар, без това да променя консумацията от източника а напрежението на акумулатора вместо да пада продължава да расте. Това накратко от срещата. Моето виждане е в никакъв случай да не се пренебрегва този "генератор" или както искате да се нарича.
 
П.П. Съществените разлики, според мен спрямо "Бедини" са бобините, броя магнити, самите магнити, размерите и т.н. Или казано просто, конструктивни решения до които Жоро е стигнал след доста проби. (Жоро е на мнение, че самия Бедини прави своите "машини" по един начин, но в описанията си дава други конструктивни решения, далеч по неефективни. Може би с цел хората да нямат успех при репликациите или по скоро същите да бъдат ниско ефективни)
За тези които са скептични, моля не пълнете форума с писания. Посетете Жоро. Правете своите тестове, изводи и сами решете за себе си, какво ще пишете и говорите след това, ако ли не по добре не обръщайте внимание на това, което се пише в тази тема  [Изображение: wink.gif].
Ще напомня на всички, че идеята на форума е споделяне на практически опит.
Поздрави.

Цитат:coke2k, Консумацията от мрежата не съм я мерил по простата причина, че Жоро използва за пробите си стар захранващ модул със стандартен мрежов трансформатор и линеен стабилизатор, който е с много ниско КПД. Захранващия блок е с аналогови(стрелкови) волт и ампер метри. Консумацията на "генератора" е 150W +- 5W, без значение колко акумулатора са включени за заряд. Интересното за мен е, че и при включване на товар с ток 13А консумацията не мръдна а напрежението на акумулатора продължи да се покачва.  [Изображение: shocked.gif] . Простите сметки сочат, че има добавка . 13А*13.8V= 179W плюс фактът, че акумулатора 75Ah продължава да се зарежда.Видях и какъв инвертор си е поръчал за доставка 5KW и ще прави самозахранка. Завиждам му [Изображение: tongue.gif] , че си е намерил четири тягови акумулатора по 100Ah за без пари. Поздрави.

П.П. направата на този генератор никак не е евтина (само в едната бобина има 2.5 кг. медна тел.), но според мен си заслужава. Ето и една-две снимки.

И линка на Кузмов, в който са дадени грами на обратни преобразуватели и една осцилограма, която вероятно има отношение към бединито:
http://schmidt-walter-schaltnetzteile.de...lfe_e.html
Моето мнение е, удивлението на колегите се дължи на не премислени впечатления. Имахме обмяна на лични с dymel... и от тогава той не е писал. За мен, поста #446 на lz1jer недвусмислено показа, че малко средно или огромно Бедини все тая, по отношение на ефективност. Иначе, размерът има значение. Yoro генерира ЕДН в 40 паралелни намотки. Очевидно, вътрешното съпротивление на такъв източник е мн. ниско. Консуматор с по високо вътрешно съпротивление не може да му се опре.  В случая се явява като генератор на ток. Така, напреженовите импулси нямат никакъв проблем да нарастнат до високи стойности. Чисто практически се получава презареждане. Ако батерията издържи !                                                                                                                               Като цяло, виждам много недостатъци в конструкцията Бедини. Най важното: входа използва електрическа енергия която се превръща в механична, механичната върти магнитно поле което превръща механичната енергия отново в електрическа, ново произведената електрическата енергия участва в електрохимичен процес който подобрява живота на стара батерия като едновременно я зарежда.  Колко пъти имаме превръщане на енергия ? Всяко превръщане означава загуби. На края очакваме един съмнителен процес да ни върне повече. 
Краткото видео на осцилограмата е на набързо скалъпена схема на flyback converter. Дори в този не обмислен вид работи. Графиката е в/у товар 15ом/20W  резистор. Не съм пробвал какво може да зареди. А това е страницата която ползвам като опорна за справки.  http://schmidt-walter-schaltnetzteile.de...mps_e.html
Поздрави !
P.S. резистора грее прилично
Здравейте, в момента правя DC/DC конвертор от 7V-16V на 28V-50V / 5A  (регулация с тример), с пълно галванично разделяне ( обратна връзка с оптрон ) . Имам уговорка с Жоро да използвам неговия "генератор" за проба на самозахранване с един акумулатор. Установката е проста и ще докаже много бързо има ли хляб в това или всички страдаме от поредните заблуди. 
Теста ще покаже веднага дали имаме поне стабилизация на напрежението на клемите на акумулатора или ако има добавка нарастване на същото. Смятам, че това ще определи веднъж за винаги бедини установката дали просто е едно елементарно устройство за възстановяване/десулфатизиране на стари акумулатори и удължаване на техния живот или нещо повече от това. Ще споделя и още нещо което не съм писал в мазето, а именно начина по който влияе бединито на йоните в помещението, проверено с прост детектор. При завъртане на генератора в посока обратна на часовниковата стрелка почти веднага детектора показва завишено количество положителни йони в помещението (което не е добре за здравето), в момента в който се пусне по часовниковата стрелка  буквално за минута детектора обръща индикацията си за наличието на отрицателни йони. Естествено има доста схеми за йонизиране на въздуха, но фактът, че генератора също йонизира не е случаен според мен. Това са косвени разсъждения-наблюдения. Поздрави.
Днес с dymelsoft посетихме Yoro, появиха се още въпроси и задачи и не се установи самозахранване (което честно казано беше и очаквано).
Така като гледам съм си свършил работата като кучето на нивата и не съм констатирал някои неща, които чак сега виждам - например амплитудите - на скопа на Yoro зъбът на триона е 100 волта, на моя - 70 mV. Не знам как се е получил тоя номер... Sad

Сивата - от осцилоскопа на Yoro, канал 1 е формата на напрежението върху клемите на акумулатора. В тази осцилограма генераторът не е в нужния работен режим и тази форма на сигнала е неправилна! Канал 2 показва напрежението в базата на транзисторите. То също не нормално (трябва да наподобява правоъгълник, но нямам такава осцилограма - може да се изкопае от някакво видео).

Според Yoro за да се получи ефектът, формата на напрежението на клемите на акумулатора трябва да е трионообразно (виж съответната грама).

Осцилограмите на тесния пик са 3, но всъщност са взети веднъж при захранване на Бедини-то с ТЕС и втори път при захранване с инвертор 12-(15-40)в, захранен от зареждания акумулатор.

Осцилограмите от цифров скоп са от днешните измервания със 100Ач тягов акумулатор. Прикачвам двете осцилограми на dymelsoft от мазето, където е написал, че са правени на 75Ач акумулатор. Там амплитудата на острия пик е 11 В.

Един коментар към dymelsoft: след като при теб острия пик е 11 В, при мен e 3 В (което предвид различния акумулатор може би е адекватно), защо на скопа на Yoro вертикалната развивка е 50 в/дел...? И при положение, че максимумът на триона е 70 мВ, как да очакваме да го видим сред шума на PWM-а... Въобще смятам, че триона си го имаше и тогава, но просто се загуби в шумовете, няма как скопа да тригерира и да покаже, а пък цифровите филтрации така или иначе много понижиха амплитудата... Това в контекста на разликите в захранванията - ТЕС-а и инвертора.
Заключване темата поради липса на интерес. Резултатите и коментарите до момента обобщават това устройство като десулфатизатор с КПД под 100%.