Аналогов

Пълна версия: Вентилаторен конвектор
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2
Здравей mzk, в момента изработвам вентилаторен конвектор и искам да споделя моят опит.
   За този конвектор използвам радиаторни пити от външното тяло на климатик. През тях ще се прекарва топла или студена вода в зависимост от сезона. Въздуха ще циркулира благодарение на 12 волтови вентилатори с размер 92 х 92 х 25 мм, 8 броя на един конвектор. В момента работата е свършена наполовина и ще прилагам снимки за стъпките по изработката.
   Работата започва с разрязването на радиаторна пита (Фиг. 1 и Фиг. 2) от климатик 12-ка на 5 сектора по дължина. Следва изправяне на дъгата чрез нагряване при 450 гр за 30 мин (Фиг.3). Целта е да омекне медната тръба за да не се спука при изправянето. Такива радиаторни пити могат да се намерят на вторичните суровини или от фирмите които подменят старите. Върху изрязаните ребра залепих пластмасова лента за да ги предпазва от смачкване при по нататъшна работа (Фиг. 4). Следват мостове свързващи краищата на медната тръба и входно/изходните шлаухи (Фиг. 5 и Фиг. 6). Добре беше да бъдат изработени от медна тръба, но нямам необходимите тръбогибки и оксижен. За да съм сигурен че всичко е станало здраво направих проба под налягане 3 атм. Пет такива сектора се нареждат един над друг и се свързват техните входове и изходи с общи тръби от полипропилен. На тръба 25 мм залепих през 35 мм щуцери от тръба 20 мм. Вътре в тези щуцери влизат шлаухите от секторите. За херметизация шприцвах силикон под налягане. На снимки от 7 до 11.
П.п. някои снимки се оказаха по големи от допустимият размер и не можах да ги прикача, който се интересува може да ги намери на този линк: https://drive.google.com/drive/folders/1...sp=sharing
Bat_Vanko, обмисляш ли някакъв филтър?
В каква фурна печеш питата? Моята е до 250? Smile
Мисля да сложа филтър, но засега нямам идея какво мога да ползвам освен филтъра от климатик. Мога да пробвам с някакъв рехав плат подходящо нагънат за да увелича неговата повърхност.
Не ползвам нито фурна нито пещ, а един самоделно направен нагревател с широчина малко по голяма от питата (сектора). Върху този нагревател "захлупвам" кривата част на питата и я покривам с дебел слой каменна вата. За захранване ползвам контролера и ниското напрежение от вакуумната пещ, но може да бъде и друго, само да се внимава  с фазата от мрежата. Пробите с по ниска температура не дадоха задоволителен резултат.
Бат_Ванко,
  Този конвектор който правиш е от външно тяло на дървен климатик с КОП-2,5 макс
  Не разбирам концепцията да сложиш четири вентилатора да ти свирят в ушите.
  Като печелиш топло, губиш сетивните си усещания като слух, лигавица и носоглътка. Мисля че за сушилня на пране ще върши работа.
veipoer не добре да си вадиш прибързани изводи.
1. Не виждам какво общо тука има КОПа на климатика, та това е само един радиатор с доста голяма контактна площ.
2. Вентилаторите няма да бъдат 4 а 9 при това с най ниските възможно обороти, което означава и най нисък шум.
3. Конвектора няма да се ползва в жилищно а в производствено помещение
4. Няма да работи нощем а само денем и то когато е слънчево.
5. Ще работи в комбинация със слънчев панел, който също съм описал тука.
Бат Ванко, имам едно помещение, където се работи с много прахоляк. ТО на климатика става развъдник на живот. Предвиди конвектора за максимално лесно измиване - с гореща вода и обезмаслител - както си е монтиран!

Подкрепям поер-а за "Като печелиш топло, губиш сетивните си усещания като слух, лигавица и носоглътка".
Bat_Vanko,
   Като имах предвид ”дървен климатик” мислех да ти подскажа че не е много ефективен. Сигурно е че си учил материалознание...
 Аз единствено съм го взел при Киро Секирата от първия път и то не много коректно. Ама то и няма как Big Grin
 Мисля че хиперинверторната технология се различава от инверторната не само от напредването на силовата електроника но и от усъвършенстването на топлообменните материали.
Колко много оо-та и нн-та
Поер поздрав.
Бат Ванко
  Това което даваш е покривка мушамена на фона на къща сива
 Не виждам комини на производствените помещения
  Очевидно постановки праиш с мушамени кръгчета пред барбекюто

    Smile
Поер, пак си пил светена вода. Постовете не са по темата. Ако искаш пусни отделна за Хиперинвертор - да се чопли.
(06-04-2019, 01:23 AM)veipoer написа: [ -> ]Бат Ванко
  Това което даваш е покривка мушамена на фона на къща сива
 Не виждам комини на производствените помещения
  Очевидно постановки праиш с мушамени кръгчета пред барбекюто

    Smile

veipoer, ти следовател ли го даваш или ей така перманентно си се заяждаш. Когато нещата стигнат до мерене на топките ще пусна и снимки от самото помещение.
Страници: 1 2