Аналогов

Пълна версия: Газова термопомпа
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2
Здравейте колеги, искам да поговорим за газовите термопомпи. Това са ДВГ които произвеждат с малко газ, бензин или дизел - СТУД, ТОПЛИНА и ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

Изтеглете ПДФ файла
http://www.liliahiv.com/viewpr.php?w=7
еmm, то май няма много за обсъждане като принцип. Всяка бензинова малолитражка с климатик може да ти свърши работа. Т.е. имаш термо помпа като се закачиш към кондензатора, а към изпарителя подадеш отработените газове чрез тръба на Вентури, за да смучеш и външен вздух. Алтернатора пък ще ти осигурява ток за акумулатора и инвертора. Ако имаш и LPG инсталация нещата заспиват. За 300-500лв. можеш да се обзаведеш с читава бракувана малолитражка която да ти свърши работа.
Здравейте, знам добре за какво става на въпрос, НО проблема е в това че мощноста на този ДВГ е около 4кв мощност. Това е много малка мощност за четритактов , 4 или 2 цилиндров със стартер. Такъв ДВГ може да се намери при мотоциклетите, но там цените са високи дори за втора ръка. Аз се занимавам с коли от 20 г. и тази идея за независим дом ме съблазнява доста. Споделям тази информация защото може да има хора, които да се нуждаят от тази система за обеспечаване на домът с топлина и електричество.
Здравей, става на дума за малолитражен 30-40kW-тов автомобил с климатик на който да ползваш двигателя плюс периферията. Иначе погледнато автомобилния двигател  си е ТЕЦ с СОР<1. Единствения начин да му вдигнеш СОР>1 е да включиш термопомпа която да компенсира топлинните загуби от изходящите газове както и да привнесеш топ. енергия от околното пространство. Енергийната плътност на килограм LPG е 39МJ като механичната енергия на двигателя е около 30% или около 3,5 КW/h. Един хиперинвертор при 14° входящ въздух вади СОР~5,5, а обикновен климатик СОР~3. Автомобилния климатик по скоро се доближава до инверторната технология защото оборотите на компресора могат да се променят от двигателя. Чел съм някъде че автомобилния климатик е с BTU>20000 което не е никак за пренебрегване.
Колеги моля..........Аз написах 4 киловата ДВГ на не 40кв. има голяма разлика!
Аз направих една установка с климатичен компресор от фиат пунто и четков мотор от пералня 400 вата и електроника регулираща оборотите и запазваща мощноста.
Резултата е уникален:
Четковият мотор може да върти със 16 000об.   НО!
Той върти  със 7 000об защото шайбата е почти 7 пъти по-малка от шайбата на компресора, а той се върти със      1 000об което е нормално за празен ход  
Този пробен стенд доказа, че може да се направи супер икономична и изгодна Термопомпа

ИЗВОДА:      ИМА ПОТЕНЦИАЛ
ДВГ- 4 Кв което е около (5 конски сили) стига да се намери добър а не от тези Китайчетата
Термопомпа 1 Кв - (1,3 конски сили) ако е с такава мощност
И ощ 3 Кв - ( 4 конски сили) за ток и други работи

От горният тест може да заключим, че може да се направи
Слънчева-Термопомпа
електрически панел зарежда акумолатор със които се върти ел. мотор който поддържа 25 - 40гр на фреона за да е с ниско налягане и малко натоварване на ел. мотора.
Този модел може много добре да работи на каравана или на други места където може да се оползотвори и охлаждането.
Това е от мен.......
Успех на всички
Интересна концепция за използване на автомобилна термопомпа
emm, ако приемем че автомобилната ТП е
 22 000BTU, то приложената входна мощност при СОР~2,5 ще е около 2,6kW. Което е ~65% от мощноста на 4kW-товия двигател, при постъпващ въздух с дебит около 300куб.м. с температура 8-10°.
  Сега, излиза въпроса дали е по-удачно и по икономично да се търси 4kW-тов двигател който ще работи с око 65% от мощноста му, или 40kW-тов двигател който ще захранва ТП-та с около 6% от мощноста му?
  Тези сметки са правени без включен алтернатор на който Ефективноста му е около 0,6.
  За сетен път се убеждавам че си перфектния техник и практик.
  Поздрави!
ДВГ има около 60% КПД и това е много високо?
Отговора е:
че 40% от енергия е изхвърлена под формата на топлина която газовата ТП узползува и вдига СОР почти до 10
 Това означи, че газовата ТП използва и тази енергия която електроцентралите изхвърлят и ни продават само електроенергията и топлината ни излиза.............КОЛКО?
А който иска 40кв мотор  да пробва, имам един на стенд 1000сс ако иска да прави термопомпена централа, може да ми се обади Smile
Хмм, за пръв път чувам че ДВГ има 60% КПД! Huh Може би във F1, незнам не съм много навътре с ДВГ, но тази Корса 1000cc мисля че не надвишава 35%. Няма смисъл охладителната система да се връзва към ТП и да се гони висок СОР при положение че вече имаш готова БГВ след термостата. Тази постановка е отворена от към входа но е затворена от към изхода на ДВГ и сумарния СОР<1.Достатъчно е да вържеш изходящите газове към ТП с тръба на на Вентури за да можеш да ползваш топлинната енергия от околното пространство и СОР-а на цялата система може би ще надхвърли единица.
 Както вече споменах си добър техник и практик но сметките ти бягат.
  Поздрави!
Колега, ти май не четеш а само смяташ. В момента газовите ТП са с най висок СОР. а това където си написал СОР 1 направо ще падна Smile прочети моля файла в началото и после пиши глупости.
По въпроса за ДВГ не съм казал Корса и знаеш ли каква е разликата м-у дизел и бензин.
Да това КПД за ДВГ е много високо но е възможно когато ДВГ работи в разтоварен равномерен режин.
Виждам че си зпознат F1 Smile
А щом можеш да правиш сметки:
1. Ще ми направиш ли сметка вложено гориво - получена топлина от ТП
2. Колко ще ти изгори 40кв и 4 кв ДВГ   дизел или бензин които си избереш за 1 час
3. Колко енергия ти е необходима да завъртиш автомобилен компресор при налягане на фреона във високото налягане 10атм  във   кв
Идеята на форума е да си помагаме, който с каквото може, да видим дали ще помогнеш със сметките.
А после съм ти приготвил още сметки.
Идеята на всичко това е да се направи нешо което работи, а не само да светка един диод от време на време.
Ако всичко седи само на лист и думи каква стойност има?
 Успех Smile
Страници: 1 2