Аналогов

Пълна версия: Газова термопомпа
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2
Бре, бре, палиш от четвърт, нема лошо... Smile
 За корсата ми е изстрел в тъмното защото имах такава ударена в предна лява с посукано купе, но всичко друго и беше наред. Проекта е от преди четири години но на синето му писна и я даде за скрап срещу 280лв.и то защото заемаше едно парко място. Незнам как ги смяташ КПД-тата но разхода на ДВГ е пряка функция от температурата на входящия въздух което е нормално за всеки топлинен двигател. Енергйината плътност на горивата можеш и сам да си ги намериш но аз го смятам за Природен газ - 40MJ+- 1MJ. 
Приблизителна механична енергия 25-32%!
Топлинна енергия 60-65%!
 Загуби от непълно изгаряне на горивото 15-20%
 Става на дума за когенерация с конвенционален ДВГ.
От тук нататък си Ти!
Както каза в друг форум нещата трябва да се опростяват!
Поздрави!
Дааа, тази сметка няма да ми свърши работа. Като от кръчмар.
За да установиш дали един проект изобщо ще работи ти трябват доста повече сметки.
Както и да е...
Идеята на този пост е да се обсъди възможна газова ТП която да работи в ниските температури, когато ТП въздух вода СОР е близък до 1
Защото да преминем на дърва, въглища, газ или ток сме го правили.
Всяко си има добри и лоши страни.
Газовата ТП дава независимост, която може много добре да се интегрира в различни сфери
Над това искам да говорим
Тази сметка е гръбнака на конвенционалната когенерация с ефективност до около 0,8-0,90. Тя важи от въздушния филтър до генерацията и каквото и да включиш в тоз порядък само ще промениш отношението между разход/мех. е-ия/топ. е-ия! Тук не смятам загуби в чакръци и ремъци които почти не можеш да хванеш. Разбира се за сметка на цената. 
 Нека приемем че имаме двигател който харчи на час един килограм гориво с 40MJ. Респективно за механична работа отиват около 12MJ(3,33kW/h), за топлинна такава 24MJ(6,66kW/h) и загуби около 4MJ(1,11kW/h). Топлинната енергия е ясна, отива за БГВ, макар че и тук имаме не малко топлинни загуби. Механичната енергия разпределяме както следва:
  - 1kW/h за генериране на ел. енергия при загуби около 25%
  - 2kW/h за термопомпата
  - 0,33kW/h резерв
  emm, казваш че СОР-а на ТП е ~10, може и така да е но СОР-а е функция на вида на компресора, фреона ??, големината и ефективноста на топлообменниците, температурата на околния въздух( 14°), дебита на постъпващия въздух, поддържаща електроника и др. За да усвоиш 20kW/h топлинна енергия от външния въздух, ще трябва да охладиш с 1° около 7200 килограма въздух. Да когато автомобила се движи с 90км.ч. може би не е трудно да се усвои този дебит, но в статично положение си трябва турбина с мощност поне 300W, иначе СОР<1. На домашния ми хиперинвертор с фреон 134а му дават СОР-5,5 при външна температура 14°. Така че на тази ТП според мен СОР-а не може да надвиши 3. И ако приемем че горивото струва 2-2,50лв. приложението и става ограничено даже и за кемпери и каравани. Имах нявга по времето на САПАРД заявка от един коубой да прави ток и топло от говна. Но тогава когенерацията беше по 30ст. на киловатчас. Така или иначе работата се разпадни и ми остана само опита от предпроектното проучване. Иначе термопомпите ги пригаждам от мобилни климатици.
  За сега толкова от мен.
    Поздрави!
Ако температурата на въздуха (газовете) на изхода на газовата ТП е равна или по-висока от температурата на входящия въздух в ДВГ, Тогава КОП>=1

Да, КОП на компресора може и да е 10, ама никаква файда, ако плащаме да стоплим въздуха към него.

ПС: това при условие, че изгорелите вече газове не се смесват допълнително с въздух, но и до там ще стигнем.
Тука става въпрос само за отопление а как ще се прави БТВ е друг въпрос.
Явно никой не е погледнал таблиците от файла.
Никои не говори за външен въздух.Трябва само да се усвоят изгорелите газове и топлината от охладителната течност. Не ми се вярва само ние да правим такива сметки, според които тази установка НЕ РАБОТИ.
А тези от Toyota са много зле............леле мале Smile
Браво

 [url=http://analogov.com/member.php?action=profile&uid=12][/url]
emm, ако се усвоява само топлината от изгорелите газове и охладителната течност, тогава COP ще е > 1, ако изходящите след ТП газове са с по-ниска температура от засмуканите от ДВГ.

И освен това точно по схемата се говори за външен въздух!

[attachment=384]

А ето тук са дадени и консумациите на гориво и отдаваните мощности, COP = 1.6 !!!

[attachment=385]

Привърженик съм на идеята, че този газ трябва да го изгорим и използваме ние, а не ТЕЦ-а, който да ни пренесе електроенергията (всички да си вземат комисионната), та да можем да задвижим компресора. Това е правилният баланс, но парично не се връзва.
Emm, признавам че прегледах статията отгоре, но сега я прегледах в детайли и установих че различните видове ТП имат:
номинален СОРheat=1,4÷1,6
максимален СОРheat=1,1÷1,4
Другото което видях че смучат външен въздух на което се дължи СОР>1.
  А на тези отToyota да им пратиш поздрави от Поера и да прочетат писанията ми по-горе, за да си дигнат СОР-а поне до 2,5! А шляканата им спецификация е манджа с грозде от към дименсии с цел заблуда на лаиците!
  Поздрави!
П.П. Докато съм преглеждал спецификациите и писал, не съм забелязал поста на mzk, с извинение че преповтарям неговите констатации. Съгласен съм mzk че СОР-а е по-голям от 1 когато Т°вх > Т°изх. , но това може да се случи само когато топлината от ДВГ се смеси с топлината на външното пространство и се прекара през изпарителя. Има фреони които кипят при -50° но дали има такива компресори за тях. Huh  
  Мисля че тази инсталация има някакъв смисъл само когато има достъп до природен или био газ  за отопление на промишлени помещения или оранжерии. Та тя дори не е и когенерация и мисля че газов калорифер би вършил почти същата работа особенно при по-малките ТП когато работят на макс. Говорим за отопление защото в такъв котекст бе зададена темата.
Хе, хе...
 Първата ТП е с 8hp.... но гори 15кВт час.

  Инверторната технология използва в началната фаза амплитудно честотна модулация докато превъзмогне голямoто dT=10÷20°. След като достигне зададената точка минава на широчинна импулсна модулация с dT=1,5°, от където идва икономията. Не ми е ясно как двигателя на Тоята ще ги постигне тези параметри без да работи в генераторен режим???
  ПОЗДРАВИ !
Страници: 1 2