Аналогов

Пълна версия: Проект за Подпокривен въздушен слънчев колектор!
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2 3
Изложение юг-югоизток.
Наклон на ската-16°
Квадратура на ската-23кв.м.
Пик мощност:
      16-20kW
Отопляеми обеми:
    38 000 литра вода × 4100J
    500-650 кг. въздух × 1000J
Въздушният СК ще бъде изпълнен с метални керемиди в цвят керемидено червени наковани върху дървена скара. Горещия въздух ще бъде засмукван под металните керемиди посредством въздуховоди.
Еех Тенеси, кам котката върху сгорещения ламаринен покрив???
 Нема снимки само готови файлове!

Ей го файла.
Дайте файл за конвертиране на снимките, под 500Кб.

Дайте?!.. Има куп свободни програми за целта.





Между 11.30 и 14.30 слънцегреенето е около 2КВт часа на кв.м. При 30% ефективност на 23кв.м. колектори е около 15-18КВт/ч енергия, при около 80° на керемидите
  През другото време t°~25 -60° но с мощност което е достатъчно за отопление на една две стаи.


veipoer, пишеш много разводнено, на час по лъжичка. Постовете ще бъдат събрани в един, последният е изтрит. Вземи нарисувай и една схема, да се види какво и как.
Цитат:Между 11.30 и 14.30 слънцегреенето е около 2КВт часа на кв.м. При 30% ефективност на 23кв.м. колектори е около 15-18КВт/ч енергия, при около 80° на керемидите

Откъде изкопа тия 2кВт/кв.м?! А ефективността и температурата на керемидите с опит ли са установени или как?
Колега, тук се опитваме да пишем ясно, точно и конкретно, без излишни локуми, така че придържай се моля.
Колега Гетца, а колко е според Вас слънцегреенето по това време на годината между 11,30÷14.30 средно за нашите географски ширини? Ефективноста е малка защото нямам оптимален наклон, както и парников ефект, но пък квадратурата е голяма. Тия дни ще монтирам две турбини от аспиратор към въздуховодите. Проекта е в процес на изпълнение и засега резултатите са обнадеждаващи.
Колега Гетца, пуснете по яки снимки че с трици маймуни не се ловят.
Поздрави от Поера...

П.п.
Между другото, опитвате се да прривлечете Елпунто...
 До сега ЕЛПУНТО е инвестирал над 10 000лв. в Сл. отопление.
  Моя проект е 680лв и надвишава 3÷5 пъти неговата мощност.
  Поздрави
veipoer,

Ето тази програма се ползва за групово конвертиране на снимки:

https://bimp-lite.en.softonic.com/

Това кой кого привлича нещо не ми стана ясно... Това са твои интерпретации.

Ето тука -> http://analogov.com/showthread.php?tid=27 съм посочил няколко калкулатора за изчисление на мощността на слънчевата светлина. Някои калкулатори дават изчисление и на терена. Например за моя адрес дава сянката на планината. Цъкнах да видя какво се случва в с. Мрамор и максимума, който ми изкара (м. юни) е около 1100 W/m2.

ПС: ето тук има и информация за въздуха като топлоносител -> http://analogov.com/showthread.php?tid=121 Не четох внимателно точно какво се опитваш да направиш, но не ми допада много идеята с вентилаторите... Отиваме на една постоянна консумация от 100-200 вата, макар че остава вариант.
MZK,
аз ползвам този калкулатор:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Изглежда не съм се изразил точно. Според калкулатора сумарната глобална енергия в интервала 11,30÷14,30 ч. е около 2100Вт/ч при 16° ориентация на ската. Соларната енергия преди и след този интервал са още по 4-6КВт/ч. Всяка температура на въздуха над 30° ме устройва защото няма да я ползвам за БГВ, а за целогодишно отопление на помещения. Разбира се с турбина, помпа и автомобилен радиатор лесно може да се сглоби система и за БГВ. Турбините са тристепени по 50;100;150Вт. 
 Ако разгледате инструкцията за монтаж на керемидите лесно ще можете да се ориентирате за целта на занятието, т.е. Активна покривна система за отопление. В Калифорния след две години ще бъде задължително разполагането на подобни системи при всеки нов строеж.
   Поздрави!
veipoer, човече...темата си я нарекъл проект нали така?! Е, къде е проектът, че нещо не го виждам. Инструкцията за монтаж на метални керемиди няма как да замести проекта с конкретната идея на автора. Зададох въпроси, отговор не получих. Не разбирам какво общо има колегата ELPUNTO и кой толкоз се е напънал да го привлича.
Та, или давай конкретни неща в цифрово и графично изражение, или дискусията е безмислена, щото четящите гадаят какво искал да каже/прави авторът. Вместо да ползваш калкулатори вземи измери няколко температури да се види реалността каква е. А за ефективност на цялата система може да се приказва едва когато реално влезе в експлоатация.
Имай на предвид обаче, че въздухът е лош топлоносител и иска големи сечения на въздуховодите плюс дебит. Отделно загуби, бактерии, прашуляци и т.н. С въздух 30-40град. няма да се стоплиш гарантирано. Ако пък го направиш, веднага копирам идеята Smile
Прилагам една осакатена снимка с технологичния отвор за въздуховода като самия въздуховод е около 60 см и е изведен на тавана на отопляваното помещение
Страници: 1 2 3