Аналогов

Пълна версия: Проект за Подпокривен въздушен слънчев колектор!
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2 3
Другия въздуховод към резервоара и старата нова турбина от ползван аспиратор...

Кво ще кажеш Гетца,
 резевоара с какво да го топля?
   1. С циркулационна помпа и Tube-то на Вентури?
   2. С помпа, турбина и авт. радиатор?
        Поздрави!
Първоначални замервания:
  Т° на керемидите ~37°
  Т° на вх. въздух ~28,5°
  Т° на помещението ~ 20,5°
  Дебит на вентилатора/за баня/ 60куб. /час
  Мощност на вентилатора ~16W
    Посдрави от Поера...
Поер, пиши температурата на входящия въздух! Не знам входящият от стаята ли e или взимаш външен?
Тази То на входящ = 28.5 предполагам е температура на изходящия топъл въздух от СК?

В такъв случай сметката би трябвало да е
60*1.2(kg/m3)*(1000/3600)*(28.5-20.5)
или
72*0.28*8

което е... 161 ват-часа.
Или иначе казано, ако са постоянни условията - 161 вата мощност.

Пояснявам сметката:
60 - кубическите метри за час
1.2 - кг - теглото на въздуха за кубик.
1000 [J] - специфичен топлинен капацитет на въздуха (за 1 градус за 1 кг).
последното е dT.

Тази мощност от каква площ я вадиш?
Право смяташ мzk.
Квадратурата на СК е 23м. кв.
 Слабичко е вентилаторчето, а и СК не е съвсем уплътнен по диагонала.Замерванията ги правих вчера в облачно време, преди да завали при 20° външна т-ра.. Тия дни ще монтирам една 12-волтова турбина от автомобил към 150 ватов фотоволтаик. Проблема е че няма как да замеря дебита на турбината. Данните на вентилаторчето съм ги взел от заводската спецификация.
   Поздрави от Поера
Всъщност viepoer, не мога да разбера целта на упражнението.
Ти получаваш 8 W от квадратен метър площ на покрива, при това юни месец при температура на околният въздух 20 гр. При плътна облачност до повърхността на Земята достигат около 200 W мощност, а при слънчево - 1000 W. Това е за повърхност перпендикулярна на слънчевите лъчи. Иначе казано: лятно време (когато слънчевите лъчи са почти перпендикулярно на покрива) ти получаваш едва 8% от възможният добив. Към това трябва да се добави и малката температурна разлика от 17 гр (ако правилно съм разбрал). Зимно време ситуацията е много по различна: слънчевите лъчи попадат под наклон, освен това много по-студеният околен въздух ще охлажда покрива. Тогава предполагам, че ще получаваш по-малко и от тези 8 W дори при слънчево време.
Та за това питам каква е целта на упражнението - да се отоплява помещение лятно време ли...
Бат Ванко, изглежда пропускаш още два сезона... така или иначе стария ондулинен покрив беше за смяна, та пуснах два въздуховода преди да наредя мет. керемиди. Единия е 60см. и свързва подпокривната кухина с помещението непосредствено под нея. Другия е по-дълъг и евентуално ще отоплява външен резервоар. За сега такива са данните с това вентилаторче но поне имам отправна точка за дебита. Като за начало СОР~10 никак не е зле. Знаеш че енергията е функция на дебита и температурата и нещата ще са доста по-различни когато монтирам турбината която според мен е 400-600 кубика. Нарочно съм правил замерванията в такова време за да симулирам пролетно-есенния сезон. Като грейне слънцето на макс ще направя нови замервания.
Хм, резултатите са слаби,, но експериментът дава повод за размишление.
1. Поера е прав за КОП-а, дано се повиши и запази зимно време и
2. Има един много неприятен момент с излизането на топлината на помещението през тавана. Мислил съм зимно време да пусна една тръба от тавана и да смуча топлия въздух обратно.
Смених вентилатора с тристепена турбина, на която дебита само мога да гадая.
  Условията са почти аналогични на предишното замерване
  Т° на керемидите 38-43°
  Т° на помещението 19.5°
  Т° на вх. въздух~27.5°
Т° на външния въздух ~21°
   Обем на помещението~90кубика
   Т° на помещението след 5мин. работа на турбината на първа степен 25.5°
  Интересното е че турбината като работи на различни степени Т° на входящия въздух мърда с около 1°, което подсказва за потенциал.
Значи излиза, че ако 90*1.2=108 кг въздух ги нагреем с 6 градуса ни трябват 0.18 киловатчаса. Т.е. 180 вата реотан включен за 1 час.
Но за да ги нагреем за 5 минути ни трябва нагревател 2.1 кВт.
Право смяташ mzk.
 И каква излезе тя? Явно въздуха е много по-добър топлоносител, защото за да загрееш 1кг. въздух е нужна 4 пъти по-малко енергия от 1кг. вода. Виж за акумулиране на топ. енергия водата е с предимство. Затова съм пуснал втори въздуховод за евентуално акумулиране на излишната топ. енергия. Но от тук нататък влизам в зоната на здрача - турбина, възуховод, топлообменик, помпа, разводки, бойлер, радиатори, изолация, антифриз и т.н.. И всичкото това не върши работа под 35°. Huh До тук инвестицията е около 700лв и то главно в покривна система, като слънчевото отопление е приятен бонус към прагматичното мислене. След около месец започвам подобен проект с акумулиране на топ. енергия в рамките 25÷35°, но много по- ефективен.
 Изчаквам подходящото време за замерване на максимални резултати, но по всичко изглежда че предварително заложените мощности ще се припокрият с реалните.
   Поздрави!
Страници: 1 2 3