Аналогов

Пълна версия: Пиролизно горене
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2
Тъй тъй, нямаме раздел за горене и първобитно отопление, ама моя опит с отопление с климатици (въздух-въздух) не е удовлетворяващ (студено на пода, прахоляк, неблагоприятна среда), та планираната комбинирана система (за да сме в раздела все пак) е термопомпа въздух-вода (за по-топло време, напр. над 5 градуса външна температура) + котле/печка на дърва (и каквото има по двора - листа, клони) - за по-студено време или за мощно отдаване на топлина (ако с термопомпата ще се поддържат 5-6 кВт топлинна мощност, с печката ще се отдадат 20-30.
За сега термопомпата я няма Smile


Бягам от пелети, защото са скъпи и е вложена достатъчно много излишна енергия в производството им (машини за дробене, сушилки и прегрята пара). На всичкото отгоре са некачествени и с голямо съдържание на вода. Необосновано.

Естесвено, губи се автоматизацията, но за нея има засекретен план Smile

По отношение на горенето - целта е да се постигне пиролизно горене - дървеният материал да е загрят и да пуши, но с минимално подаване на въздух (кислород). Смесването на пушека става с нагрят въздух в друга камера (или в същата камера, но в друга част). Резултатът е по-добро и пълно изгаряне. Коминът почти или изцяло не пуши. В крайна сметка целта е да не тровим комшиите и да спестим дърва! Smile

На първо място от моя скромен опит е необходимата температура на вторичния въздух (който трябва да е загрят). Дори при добре загрята печка, ако вторичният въздух не е достатъчно загрят, пушекът не се възпламенява и печката гори стандартно.

Слагам няколко линка за допълнително четене, като акцентът е температурата на прегрятия въздух.

http://mb-soft.com/juca/print/315.html
http://chamco.net/Gasification.htm
Здрасти, mzk, има още една подробност около пиролизата и тя е, че материалът трябва да е сух. Иначе се губи много енергия за изпарението на влагата и вместо икономия се получава преразход. Писано е в инструкцията за работа на пиролизни котли.
Термопомпата може да работи ефективно в преходните сезони с гемператури до -5гр. да речем. При по-ниски температури работи в комбинация с котела или се изключва. Но...ако котела не е автоматизиран комбинацията няма как да стане. В добавка обикновен котел иска буферен съд за да имаш топлинен комфорт, което значи постоянна температура на водата в радиаторите. Пиролизата да речем, че можеш да я управляваш в някакви граници с вентилатор. Съмнявам се обаче това да е ефективно колкото при пелетен котел. В крайна сметка колко пелети ще изгориш за един месец, колкото е сериозната зима в София с температури под -10гр.?! Ако пелетния котел се управлява по разликата в температурите на водата и външната среда, при съвместна работа с ТП реално ще компенсира понижения COP, съответно повишената консумация на енергия от ел. мрежата. В този случай водният буфер отпада.
При мен на вилата се греем с печка на дърва, като от две години купуваме екобрикети. Топлят страхотно, харчат се в пъти по-малко от дървата и почти не остава пепел. Говоря за качествени такива, щото по големите магазини продават едни мижави вносни боклуци. Първобитно отопление, но  пък не иска никакви грижи Smile
Аз съм с 25KW котел на твърдо гориво и климатик в общото помещение. Понеже нямам термоакумулатор се получава, че при постоянно горене за да е нормална температурата котела го карам на 40-50 градуса, което кара дървата да тлеят и пушат много. Тези газове няма какво да ги запали. Мислех преди време да пробвам с ННО да си разпалвам.
Пробвал съм с пилети и екобрикети. Те горят много бързо и подчти не се регулира скоростта на горене с клапата за въздуха. Горенето на пилетите трябва да се регулира от подаваното количество. Имаше едни разработки за смяна долната вратичка на котел с малка горина камера за пилети с горно пълнене.
За въглища не говоря защото явно не мога да попадна на добри. Камъните горят по-добре от тези въглища Smile
Относно пиролизното горене мисля, че най-добре е нещо кото двойна камера като във вътрешната се слага горивото, а в долната част на външната камера да става горенето на газовете. Има такива генератори на горивен газ.
Отдавна мисля да автоматизирам някои режими на работа на котела, но май първо трябва термоакумулаторен съд.
valex, при мен има пушек, когато тлеят незапалените дърва. Когато печката е работила и остане жар пак тлее, но пушек грам няма. Въпреки това кюнците са горещи.

Очевидно е по-добре печката да е по-маломощна и да работи в пълно натоварване, отколкото да е задушена, да произвежда дим (изхвърляне на гориво)... Но оказва се печката е доста трудно да се регулира по мощност. Особено пък ако горивото стои затворено в горивната камера.

@getca, не е много сериозна, но едно е къща, а друго блок! Изстиването го усещам особено като духа вятър. Но темата за изолациите е друга бира.
Виж, за брикетите май ще се ориентирам... Италианците продават кубик дърва за 100 лв грубо (+/-, транспорт, сезон и т.н.). И като гледам как го редят скоро ще открият антигравитацията - 4 трупчета ще запълват 1 кубичен метър в краищата Big Grin. Комшиите взеха едни брикети, които се връзват към 400 лв/тон, което май е една идея по-скъпо от дървения мат'риал... Ако имаш източник на евтино гориво, заповядай да ни запознаеш Smile
Хм, евтино гориво едва ли мога да ви предложа, но мога да споделя за екобрикетите. Та, на първо място трябва да са качествени, купувам ги от един склад по пътя за Банкя, няколкостотин метра след колелото на Околовръстното. Качествени значи от широколистна дървесина без примеси, щото има с процент слънчогледова люспа. Извън седон са на цена около 360лв/т, в сезон около 420лв/т. Струва си, щото заместват около 5куб.м сухи дърва, заемат малко място, малко пепел и много топлят Smile  Горят доста буйно и веднага след разгарянето им затварят всички въздуси на кюмбето, включително клапата на комина. Като се позатопли ги чупя на 3-4 парчета за икономия и поддържане на температурата.
Ей такива взимам:

[Изображение: briketi.jpg]

Предимства на екобрикетите
[*]висока калоричност
[*]компактни са за съхранение – за складиране на един тон пакетирани екобрикети или пелети ви трябват приблизително 1 куб.м.
[*]удобни и компактни за транспортиране
[*]минимална остатъчна пепел след изгарянето – 1 – 2 %, която е екологично безвредна и може да се използва като тор
[*]минимални вредни емисии в атмосферата и почвата
[*]много ниска влажност – 4 – 7 %
[*]удобни опаковки – полипропиленови чували по 20 кг
[*]относителна чистота – без черната мръсотия от въглищата
[/list]
Ето с какво се занимаваме:
Я, изобретателя какъв хубавец Big Grin Драснете една схемка на това чудо на техниката, де.
Понеже нещо ни домързя за схемата, ей сега я мернах в един от клиповете на emm



Уточнявам, че има известна разлика от моята печка и схемата от видеото, но е минимална и не е от особено голямо значение.
Браво бе... че тез неща не сте ли ги виждали? Това си е полегнала печка  чудо.
  П.п. Опцията на изправеното чудо е бобец сготвен  върху чугунена решетка в гърне...

Скивай мзк!
  Пиролизата е изпарение на органични продукти под въздействието на температурен градиент. Кой какви изпарения ще получи само кюнеца ще мой да каже! Обикновенно пиролизните котли имат бункер, дюза аератор, горивна камера и изход. За да се управлява процеса на изхода се поставя турбина за създаване на принудителна тяга.
  Инак, остатъчния продукт са дървените въглища с енергиен еквивалент 7-8 кВт.ч. на килграм.
 Ако емм бе майстор ще ше да вади вместо пепел, дървени въглища от пепелника.
 Айде поздрави от Поера!
Че изгаря димните газове - изгаря ги. След това дървеният материал изгаря стандартно - или трябва да отворя първичния въздух (предния капак) или трябва да го избутам напред към пепелника, където догаря (при условие, че от там се пусне въздух).

Не ми харесва как въздуха се прегрява в печката. За сега тя е на заден план. Сега използвам една стара водна риза, която е доста дребна и нямам удоволствието да й набутам големи цепеници, дъски от някое разковано легло и т.н.

Не претендирам да разбирам добре пиролизното горене.
Страници: 1 2