Аналогов

Пълна версия: Хистерезисен измерител
В момента виждате орязана версия на нашия форум. Вижте пълната версия с подходящо форматиране.
Страници: 1 2
Задачата е да се вземе аудио усилвател, управляван от произволен сигнал-генератор. Желателно е честотната лента да е малко по-широка, за да се извърши анализ на сърцевината в по-голям честотен обхват.

Спрял съм се на кит 119 (К119) от Елимекс, макар че има най-различни варианти.

http://technolife.bg/product/13028/kit-k...-100w.html

Цитат:Този нискочестотен усилвател е изграден изцяло с дискретни елементи. Захранва се с двуполярно захранване, като изходното напрежение на вторичната намотка на трансформатора може да варира от 2 x 25V до 2 x 30V. Този усилвател е с изключително малък коефициент на нелинейни изкривявания, което го прави един изключително добър продукт.
 
Технически характеристики :
  • изходна мощност 100W при коефициент на нелинейни изкривявания 0,2%, товар RL = 4Ω и UCC = ±40V; коефициент на нелинейни изкривявания: 0,02% при 1KHz / 10W; честотна лента: 3Hz до 200KHz (-3dB); максимална температура на корпуса на крайните транзистори 150 ºC; захранване: от ±30 до ±40V; размери на платката: 125 х 75мм;
Работя по набавянето на двуполярно захранване (траф 220->2х24), след което ще продължа по реализацията на интегратора.
Ето го и трафчето.
Схема на опитната постановка...
[attachment=74]
Схема на интегратор и формула : Uизх. = - RC(dUвх./dt)
[attachment=77]
Добавям си един линк, да се образовам по-късно:
http://meettechniek.info/passive/magneti...resis.html
И така, започнах да си играя с мощния усилвател описан в пост №1. Пуснах го без предварителна настройка и при закачането на дросел с много ниско съпротивление го счупих.

За начало смених мощните ресистори и транзистори, след което пак го изгорих.

Свалих схемата (виж pdf файла в този пост). Ако някой е мераклия да даде малко обяснения за обща култура ще съм благодарен.

Транзисторът Q4 трябва да е температурна компенсация.
Здрасти, mzk...бързаш и бъркаш съответно. Транзисторът Q4 задава началния ток на крайните транзистори. Играе ролята на регулируем ценер, ограничаващ базовите им напрежения и съответно тоци. Усилвателя има токово ограничение на ниво малко над 3а по груби сметки. Но...ограничава се само тока в двете рамена, не и разсейваната мощност. Реално този режим може да го повреди много бързо поради прегряване, както е станало най-вероятно при тебе. Дори и да се сложи термична защита пак няма да можеш да храниш много нискоомни товари при това захранващо напрежение. Схемата и режимите на елементите са сметнати за товар 4Ом, така че ако искаш товар 0.4Ом да речем генералното решение е да се преизчисли схемата за по-ниско захранващо напрежение при съответната мощност. Примерно ако захранването е било +/-40в при 100Вт изход, сега ще трябва да е 1/10 или +/-4в. Това няма да е лесна работа, щото се доближаваме до напреженията Б-Е на крайните Дарлингтони и режимите им стават проблем. Има вариант предусилвателната и драйверната часдта от схемата да се захранят с по-високо напрежение, но се усложняват нещата. Та, така ги виждам нещата по въпроса аз.
Значи в схемата има грешка, входът е преди кондензатора, а не след него (естествено!). Ще я коригирам по-късно.

Q4 е посочен като температурна стабилизация в документацията.

Ще видя след ремонта с 4 ома последователно дали няма да насити магнитопровода.
(04-07-2016, 10:17 PM)mzk написа: [ -> ]Значи в схемата има грешка, входът е преди кондензатора, а не след него (естествено!). Ще я коригирам по-късно.
Q4 е посочен като температурна стабилизация в документацията.
Ще видя след ремонта с 4 ома последователно дали няма да насити магнитопровода.

Q4 може да е температурна стабилизация, ако е монтиран върху радиатора на крайните транзистори. Нагласи с тримера началния им ток на 100-200мА. С резистор 4Ом сериино на товара ще обереш цялата изходна мощност върху него. Входът е преди кондензатора за да не влияе на постояннотоковия режим на предусилвателя. Според мен грешка няма. Относно носищането си мисля, че няма как да стане при токограничение около 3а. Феритите искат повечко тоци за тая работа.
Реално погледнато изследването на BH кривата на ферит примерно за честоти под 10кХц, даже 20кХц едва ли има смисъл. При по-ниски честоти основно играе активното съпротивление на намотката, което усложнява проблемите със захранването и крайните стъпала. Над звуковия обхват почва да играе и индуктивното съпротивление, което ги разтоварва донякъде. Въпреки всичко без преработка на усилвателя няма как да стане. Токоограничението трябва да сработи примерно на 10а, а захранването да стане +/-12в или малко повече с отдавана мощност поне 120Вт. Термична защита задължително.
Здрасти getca,

Точно ремонтирах схемата. Този път включих понижаващия траф (с 2х24) последователно през лампа + захранени от автотрансформатора - малко досадно, но пък за сега нищо не е изгоряло, напротив - всичко работи адекватно.

По указанията на схемата началните тоци се установяват на 15-18mV пад върху едното мощно (меря ги и двете естествено), но забелязвам, че много скоро след включването те се повишават, така че ако са 50mA в първия момент, то сигурно стигат около 100mA в рамките на минута.

Малко тъпо, че тази инвестиция май отива на вятъра, предвид трафа, схемата и резервните части (май стъпиха на 60-70 лв), най-вече, че нямам на какво да си го слушам Smile

Сега по същество. Обмислям вариант на схема с мосфети с два сигнални трансформатора, по образец на пълния мост от Марти Браун - за да мога да ги управлявам директно със сигнал-генератора. Сякаш остава само силовата част + защитите. Ще видя дали мога да надраскам една схемичка през деня и да я пусна за обсъждане.

Друг проблем става ново захранване - 2х12... Dodgy
Страници: 1 2